2013. december 20.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Mézeskalácsos bejgli
Volt már olyan, hogy nem tudtátok eldönteni, hogy bejglit vagy mézeskalácsot készítsetek karácsonyra? Ha igen, akkor itt egy remek megoldás: a mézeskalácsos bejgli!:)
Idén is nekiálltam a bejglisütésnek, a tavalyi kudarc ellenére is. Most is egy különleges ízű bejglit készítettem, amit ezúttal a másik népszerű karácsonyi sütivel, a mézeskaláccsal házasítottam. Az eredmény pedig egy teljesen új ízélmény:) Az íze tökéletes lett: az enyhén narancsos, fűszeres töltelék már sütés közben is mesés illattal töltötte meg a lakást. A kinézete viszont sajnos közel sem lett az, hiszen enyhén szólva szépséghibás lett ezúttal is… Ismételten elrepedt sütés közben… Sajnos nem tudom mi a titka a tökéletes bejglinek, viszont az íze sokszorosan kompenzálta így is a megjelenést. Így hát bomba biztos tippel sajnos idén sem szolgálhatok a bejgli sütést illetően, de az ízélmény garantált ennél a receptnél is:) Remélem kipróbáljátok ezt a verziót is a hagyományos mákos-diós mellett, ígérem, nem fogjátok megbánni:)
Jó sütögetést és finomságokban gazdag, nagyon boldog karácsonyt kívánok Nektek:)
Hozzávalók
(2 rúdhoz)
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 6 dkg zsír
- 4 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej
- 2 kk kristálycukor
- 1 nagyobb méretű tojás
Töltelék:
- 25 dkg mézeskalács
- 1 púpos kk. őrölt fahéj
- fél kk. őrölt szegfűbors
- fél kk. őrölt szegfűszeg
- 12,5 dkg mascarpone
- 2-3 ek. lekvár
- 1 nagyobb narancs reszelt héja
- 2-3 ek. tej
1 tojás a kenéshez.
Elkészítés
- A tésztához a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.
- Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
- A töltelékhez a mézeskalácsot ledaráljuk.
- Hozzáadjuk a mascarpone-t, a narancs héját a fűszereket és annyi tejet, hogy krémes állagú legyen.
- A tésztát a pihentetés után lisztezett deszkán átgyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk.
- Az egyik tésztabucit lisztezett sütőpapíron kb. 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk.
- Megkenjük a töltelék felével és feltekerjük.
- Az így kapott tekercset a sütőpapírral együtt átemeljük a sütőlapra, tetejét megkenjük tojással és megszurkáljuk több helyen, hogy a gőz tudjon távozni belőle.
- A másik tésztabucival ugyanígy járunk el.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35-40 perc alatt elkészül.
Ha megsült, megvárjuk, míg teljesen kihűl és csak ezután szeleteljük.
A nyuszis mézeskalácsok persze idén sem maradhattak el… 🙂
Neko
2014. szeptember 8. - 17:18Szia! Ahogy nézegettem a képeket, már a tészta kinézete is furcsa volt számomra, nálunk nem ilyen a bejgli tészta külleme. A másik amin csodálkoztam, hogy nem pihentetted miután lekented tojással! Hiszen a bejgli attól lesz szép fényes, szinte márványos, hogy hagyod rajta megszáradni a tojásbevonatot hűvös helyen.
Na majd előkutatom a nagymama receptet és leírom neked ha gondolod, én még sosem csalódtam benne. 🙂
Vikki
2014. szeptember 8. - 22:37Szia,
igen, bevallom, nem vagyok rutinos bejgli sütő, ez volt a második sütésem 🙂 Ennek is inkább az íze, mint a megjelenése lett nagyszerű 🙂