2013. június 22.
Krémes sütik, Sütés nélkül, Sajttorta
Cseresznyés sajttorta sütés nélkül
Ilyen nagy melegben mi más lehetne az ideális édesség, mint ami sütés nélkül is elkészíthető. Az egyik legjobb ilyen süti ez a sajttorta! Lédús, érett roppanós cseresznyével pedig ellenállhatatlan párosítás:)
Ehhez hasonló sajttortát már készítettem korábban is citromos változatban. Ezúttal azonban ropogós érett cseresznyékből főztem hozzá egy enyhén fűszeres szószt, amit az édeskés, vaníliás krémsajtos rétegbe kevertem az alapja pedig kakaós kekszréteg lett. Most próbáltam ki először a dm-ben kapható Alnatura termékeket süteményekhez és az az igazság, hogy ugyan az áruk a más hasonló, nem bio termékekhez képeset borsos, viszont az íz és az aroma ezt bőségesen kompenzálja. A kekszes réteghez a kakaóból elég volt a szokásos mennyiségnél kevesebb is, mivel magas kakaóvaj tartalma miatt így is sokkal intenzívebben kiérződött az igazi kakaó íz. Nálam a Bourbon vaníliás cukor is nagyon bevált, az illata is isteni, és erre is érvényes a már a kakaónál is említett “kevesebb is elég” megoldás. Ajánlom nektek is ezeket a termékeket, mert tényleg kiváló minőségűek! A sütire visszatérve, ez egy igazi nyári villámsüti, nagyon egyszerű, gyorsan összeállítható és még sütni sem kell! Kezdőknek is bátran ajánlom:)
Hozzávalók
Kekszes alap:
- 15 dkg keksz
- 10 dkg vaj/margarin
- 1 ek. Alnatura kakaó
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 20 dkg natúr krémsajt
- 1 citrom reszelt héja és leve
- fél csomag Alnatura Bourbon vaníliás cukor (4 g)
- 10 dkg fehércsoki
- 1 dl tejszín
Cseresznyés szósz:
- 15 dkg cseresznye
- 1 ek cukor
- 1 ek. kukorica keményítő (hiányában 1 ek. pudingpor)
- 0,5 dl meggylé
- őrölt szegfűbors ízlés szerint
Elkészítés
- Először elkészítjük a cseresznyés szószt: a cseresznyét kimagozzuk, aprítógépben kicsit felaprítjuk, majd a cukorral, a meggylében simára kevert keményítővel és ízlés szerinti mennyiségű szegfűborssal fűszerezve sűrűre főzzük. Megvárjuk, míg kihűl.
- A kekszes alaphoz egy nagy tálban a darált kekszet és a kakaót összedolgozzuk az olvasztott vajjal/margarinnal.
- Sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk és betesszük a hűtőbe, míg el nem készül a krém.
- Elkészítjük a krémsajtos tölteléket: először a fehércsokit apróra daraboljuk.
- Gőz fölött a tejszínnel elkezdjük melegíteni.
- Mikor már szinte teljesen homogén, csak pár darabka látszik, levesszük a gőzről és pár percig még kevergetjük, hogy elolvadjanak (a fehér csoki nagyon könnyen megég, ezért a mikrós megoldást nem javaslom…). Megvárjuk, míg kihűl.
- A krémsajtos réteghez a hozzávalókat az olvasztott fehércsokival simára keverjük.
- Összeállítjuk a tortát: az így kapott krémfelét a kekszes alapra simítjuk.
- Néhány foltban kanalazunk rá a cseresznyés szószból és egy kanál nyelével összemárványosítjuk.
- Ezután ráöntjük a maradék krémsajtot és a tetejére kanalazzuk a maradék cseresznyét amit ismét összemárványosítunk a krémsajttal.
- Legalább egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon a torta.
ritacica
2014. június 23. - 08:34Vikki, nagyon-nagyon finom lett! Köszi ezt a receptet is 🙂
Melinda
2014. november 24. - 10:13Szia! Szeretném megkérdezni, hogy mekkora torta alapot használtál?
Vikki
2014. november 24. - 23:37Szia,
ez egy 18 cm-es formával készült, de természetesen nagyobbal is lehet, akkor laposabb lesz a végeredmény.