2013. május 29.
Gyümölcsös sütik, Lepény, Pite
Edes quiche rebarbarával
A rebarbara még mindig az egyik nagy kedvencem, így természetesen kellett valami újat is alkotni belőle a a pite mellett. Most egy édes quiche tetejére kerültek a savanykás szárak.
Ez volt az első próbálkozásom a quiche-el, valamiért elsőre ezt is inkább édesen készítettem el. Az eredeti francia változat egy laktató, sós tojásos-tejszínes-sajtos masszával töltött omlós tészta, zöldségekkel a tetején, ami hidegen és melegen is fogyasztható. Ezt az édes változatot viszont hidegen ajánlom, ugyanis hűtés után érnek igazán össze az ízei. Nagyon hasonlít a sajttortára, aki azt szereti (van olyan, aki nem?:)) az garantáltan ebben sem fog csalódni. A savanykás rebarbarákat egy lehelet vékony karamell réteg borítja, ami így szerintem remekül passzol az enyhén citromos, sajtos töltelékhez. Ajánlom kipróbálásra:)
Ha már a rebarbaránál tartunk, a kerti példányok idén sem nagyon akartak nőni sajnos:( Nem tudom mikor lesz belőle saját termés, de hátha egyszer már ebből készülhet majd a pite…:)
Hozzávalók
Tészta:
- 8 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- fél tk. sütőpor
- csipet só
- 12 dkg vaj
- 1 tojás
Töltelék:
- 2 tojás
- 25 dkg ricotta (vagy krémes túró, vagy krémsajt)
- 1 pohár tejföl (175g)
- 8 dkg + 2 ek. cukor
- 5 dkg + 2 ek. olvasztott vaj
- 5 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor (10g)
- fél citrom reszelt héja
- 25 dkg rebarbara
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrjuk.
- A tésztát két folpack közt kinyújtjuk, majd a felsőt eltávolítva egy sütőpapírral bélelt sütőformába fordítjuk át. Belenyomkodjuk úgy, hogy legyen pereme is, majd eltávolítjuk az alsó fóliát is.
- Fél órára betesszük a hűtőbe.
- Addig elkészítjük a tölteléket: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk.
- A sárgákat a vaj kivételével a többi hozzávalóval együtt simára keverjük.
- Hozzáadjuk az 5 dkg olvasztott vajat.
- Végül hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is.
- Elővesszük a tésztát a hűtőből és beleöntjük a tojásos-ricottás tölteléket.
- A rebarbarákat meghámozzuk, eldaraboljuk, majd óvatosan a massza tetejére sorakoztatjuk őket.
- A rebarbarákat ezután megkenjük a maradék 2 ek. olvasztott vajjal, majd megszórjuk a maradék cukorral, ami majd szépen rákaramellizálódik.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 45-50 perc után elkészül.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd betesszük pár órára a hűtőbe, hogy az ízek kicsit összeérjenek.
Kosaras Andrea
2014. július 28. - 08:18Nagyon finom!! Mindenkinek ízlett!