2013. január 31.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Pite, Torta
Karamellás-banános pite
Ilyenkor télen elég kevés szezonális alapanyagot lehet beszerezni süteményekhez, így elég komoly fejtörést okozott, milyen gyümölcsös sütit lehetne mégis összehozni. Banán általában mindig van ilyenkor, úgyhogy most ez lett az elsődleges hozzávaló. Előre szólok, hogy elég töményre sikerült:)
A karamell és a banán önmagában is elég édes, hát ha még a kettőt “összekeverjük” azon kívül, hogy nagyon finom lesz, az összes többi hozzávalót kb. cukor nélkül érdemes elkészíteni, ha nem akarunk cukormérgezést kapni. Persze van aki az ilyet szereti:) Szóval a pite alja egy egyszerű darált kekszes-vajas “tészta” lett, amihez most sima háztartási kekszet használtam, mert mikor nekiálltam, akkor szembesültem vele, hogy teljes kiőrlésű nincs már itthon (inkább azt ajánlom hozzá, de ezzel is jó, ha így járnátok, mint én). Erre kerültek a banánkarikák és a karamell szósz, ami most is sűrített tejjel készült. A tetejére pedig minimális vaníliás cukorral ízesített tejszín került, valamint egy kis cukrozatlan kakaó, hogy egy kicsit ellensúlyozza az édességet. Összességében egy nagyon-nagyon finom és egyszerű desszert, ahol a mértékletességre se kell igazán odafigyelni, mert azt hiszem ez az a süti, amiből egy szelet is bőven elég:)
Hozzávalók
Alap:
- 20 dkg darált keksz (teljes kiőrlésű vagy háztartási)
- 15 dkg vaj vagy margarin
Karamell:
- 1 tubus cukrozott sűrített tej (170g)
- 5 dkg vaj
Továbbá:
- 2 banán (nem túl érett)
- 2 dl hideg tejszín
- 1 csomag habfixáló
- holland kakaó
- fél tk. vaníliás cukor
- rizs vagy száraz bab a vaksütéshez
Elkészítés
- Az alaphoz a kekszet ledaráljuk, a vajat/margarint felolvasztjuk és összedolgozzuk.
- Az így kapott masszát papírral kibélelt piteformába nyomkodjuk.
- Ezután jön a vaksütés: a kekszes rétegre újabb sütőpapírt teszünk, akkorát, ami a peremét is befedi, majd megtöltjük rizzsel vagy száraz babbal és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 15 percet sütjük.
- Miután lejárt a sütési idő, a sütőpapírt a rizzsel/babbal együtt eltávolítjuk, és megvárjuk, míg kihűl az alap.
- Ha már kihűlt a kekszes alap, elkészítjük a karamellt: a vajat teflon serpenyőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrozott sűrített tejet és közepes lángon addig forraljuk, míg sűrű, aranybarna színű lesz.
- A banánokat felkarikázzuk és a kekszes rétegen egyenlően elrendezzük.
- A banánkarikákra ráöntjük a meleg karamellt, és elsimítjuk rajta. (gyorsan kell vele dolgozni, mert ahogy hűl, szilárdul és nem lehet majd szépen elsimítani)
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Ha a karamell már teljesen kihűlt, a hideg tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
- Kidíszítjük vele a pite tetejét. (vagy egyszerűen rá is simíthatjuk)
- Legalább 6 órára (de jobb egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. (Nagyon hosszú ideig nem lehet tárolni, mert a banán visszalágyíthatja a karamellt, ami szétfolyhat.)
Tálaláskor megszórjuk kakaóval.
Sunny-Apple
2014. szeptember 14. - 11:22Szia 🙂 tervezem ma elkészíteni ezt a pitét,csak egy kérdésem lenne. A kekszes réteget miért kell “vaksütni”? mármint ez nem púposodna fel egyébként sem, nem?
köszi 😉
Vikki
2014. szeptember 15. - 21:13Szia,
a pereme “olvadna” le, azért kell a közepét kibélelni, és így össze is sül, nem fog morzsásra törni szeletelés közben.