2012. november 15.
Gyümölcsös sütik, Pite
Csokis sütőtök pite
A (sütő)tököt Halloween után se kell elfelejteni. A legjobb benne, hogy számtalan módon felhasználható, készülhet édesen és sósan is belőle bármi. Idén is készítettem sütőtökös pitét: most került bele egy kis csoki is:)
A tavalyihoz képest az extra csokin kívül változtattam a tésztán is, most egy puhább, kevés élesztővel készültet töltöttem meg a sütőtökös töltelékkel. Ezt a pitét azoknak ajánlom, akik nem a babapempő ízt várják a sütőtök pitétől, hanem inkább egy fűszeres, krémes, csokis pitére vágynak:)
Hozzávalók
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 3 dkg zsír
- 2 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
Töltelék:
- 40 dkg sütőtök püré
- 3 tojás
- 1 dl tejszín
- 8 dkg cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- fél kk. őrölt gyömbér
- csipet őrölt szegfűszeg
- 2 púpos tk. kukorica keményítő
- csipet só
- 10 dkg étcsoki (lehetőleg sütésálló)
Elkészítés
- A tésztához a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.
- Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
- A töltelékhez sütőtököt megsütjük, ha kihűlt, kimérünk belőle 40 dkg-ot és pürésítjük. (érdemes jól megsütni, hogy csökkenjen a nedvességtartalma, ne legyen nagyon leves)
- Közben lejárt a pihentetési idő: a tésztát két enyhén lisztezett folpack közt kinyújtjuk, a felsőt eltávolítjuk és egy sütőpapírral bélelt piteformába fordítjuk. Beleigazítjuk és eltávolítjuk a másik folpackot is.
- A töltelékhez a 3 tojást a tejszínnel és a cukorral simára keverjük. A sütőtök püréből kb. egy teás csészényit félrerakunk, a többit pedig a cukros-tojásos masszába keverjük.
- Hozzáadjuk a fűszereket is és a keményítőt is és az egészet simára keverjük.
- A csokit apróra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.
- Ha felolvadt, hozzákeverjük a korábban félretett sütőtök pürét. Ez kicsit fellazítja a csokit, így nem fog a pite aljára süllyedni teljesen.
- A tésztára öntjük a sütőtökös tölteléket (ha elég híg, nem kell megijedni, jó lesz:), majd kanállal rácsurgatjuk a csokis sütőtököt is, amit utána a kanál végével összemárványosítunk.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 50 perc alatt megsül. (ha kicsit lágynak tűnik a közepe az idő letelte után, nem baj, ha tovább sütnénk, kiszáradna)
A legszebb szeleteket akkor lehet vágni belőle, mikor már teljesen kihűlt, és a csoki is megdermedt benne. Kivételesen ez egy olyan pite, ami szerintem másnaposan, mikor már állt egy kicsit a hűtőben, sokkal finomabb.
ritacica
2013. október 22. - 16:46Hétvégén családi tökparti, én vagyok süti- (és bor) felelős, ezt fogom vinni.
Vikki
2013. október 22. - 18:16jó választás 😉