2012. október 22.
Kelt tészták, Tea sütik, Kuglóf
Fahéjas kuglóf
Ennek a fahéjas kuglófnak az érdekessége az elkészítésében rejlik: fahéjba forgatott tésztagolyócskákból áll össze, ami nagyon szép mintát ad minden szeletnek.
Persze érdemes minél apróbb golyókat csinálni és jó vastagon beleforgatni a fahéjas porcukorba, hogy igazán látványos legyen. Én sajnos kevés fahéjat tettem bele, mert a csíkok egy kicsit halványak lettek, de majd legközelebb:) A receptet itt találtam, csak annyit változtattam rajta, hogy nem tettem közé diót. A szerző említi, hogy az eredeti recept sűrített tejet ajánl hozzá, ezért naná, hogy kipróbáltam: szerintem a sima cukrozatlan változat a nyerő, amit ízlés szerint meg lehet utólag édesíteni. Próbáljátok ki!:)
Hozzávalók
- 4 pohár liszt
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 1 púpozott kk. sütőpor
- 1 ek. szárított élesztő
- csipet só
- 3 ek tejpor
- fél pohár porcukor
- 1 pohár meleg víz
- margarin a forma kikenéséhez
Bevonat:
- porcukor
- jó sok őrölt fahéj
Tálaláshoz:
- cukrozatlan sűrített tej
- ízlés szerinti mennyiségű porcukor
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrjuk, fokozatosan adagolva a langyos vizet.
- Letakarva 15 percet pihentetjük.
- Pihentetés után a tésztából 2-3 cm átmérőjű golyókat formálunk, vastagon a fahéjas porcukorba forgatjuk és a margarinnal kikent sütőformába pakoljuk őket.
- 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 30 perc alatt megsül.
- Tányérra borítjuk és megvárjuk, míg kihűl.
Édes sűrített tejbe mártogatva a legfinomabb!:)