2012. augusztus 18.
Tea sütik, Krémes sütik, Muffin - cupcake
Rumos-meggyes csokis muffin
Ez a muffin egy nagyon régi kedvenc kevert sütimből született. Igazi tömör, puha csokoládés muffin, ami a rumos-mandulás meggydarabokkal ellenállhatatlan…
Az eredeti recept szerint egyszerűen tepsiben kellett megsütni, viszont olyan régen csináltam muffint, hogy gondoltam keresek valami receptet hozzá, amit régen csináltam már meg, és véletlen ez akadt a kezembe. Így lett végül a kockasütiből muffin:) Régen nagyon gyakran készítettük, ez volt egy ideig a kedvenc, aztán valahogy feledésbe merült. Jó pár évre. Viszont most egy darabig megint az aktuális kedvencek közt lesz:)
Hozzávalók
Tésztához:
- 13 dkg liszt
- 2 dkg holland kakaó
- 1 kk sütőpor
- csipet só
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- fél cs bourbon vaníliás cukor
- 1 dl tej
Rumos meggyhez:
- 15 dkg meggy (befőtt vagy fagyasztott is lehet)
- fél dl rum (vagy fél üveg rum aroma)
- 1 tk színtelen mandula aroma
Elkészítés
- Előző este a meggyet összekeverjük a rummal és a mandula aromával, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe. (Ha esetleg nem lepi el teljesen, a befőtt levéből annyit öntünk még hozzá, hogy ellepje a szemeket.)
- Másnap a tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, a sütőporral és egy csipet sóval.
- A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojást, külön a sárgát, és robotgéppel simára keverjük.
- Ezután két részletben a tojásos masszához szitáljuk a kakaós lisztet, simára keverjük.
- Végül hozzáadjuk a tejet és az egészet simára keverjük. Ilyennek kell lennie:
- A muffintepsit kibéleljük papírral (én most szilikon formát használtam) és egyenlően elosztva belekanalazzuk a tésztát.
- Az előző este előkészített meggyet leszűrjük.
- A muffinok tetejére belenyomkodjuk a rumos meggyet.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 20-25 perc alatt megsülnek.
Szaki
2015. június 5. - 16:46Sziasztok! Ekkora adagból kb hány darab muffin jön ki?
Vikki
2015. június 6. - 22:27Szia,
12 db lesz belőle.
Ledniczkyné Fetter Anna
2018. január 12. - 17:39Szia!
Nagyon szuperek a receptjeid. Szeretek kísérletezni.Most ezt a muffint szeretném elkészíteni(egy kis kávékrémmel a tetején), de csak zöld keserűmandula aromát kaptam, itt faluhelyen sajnos nincsen más. Az lenne a kérdésem, hogy azzal készítsem vagy inkább hagyjam ki?
Vikki
2018. január 12. - 22:41Szia Anna,
egészen nyugodtan! Az aroma maga ugyanolyan, a meggyet sem fogja elszínezni, hogy rontana a végeredményen. Én is csináltam már olyannal is, mikor nem kaptam színtelent.