2012. május 31.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Pite, Torta
Vaníliás rebarbara torta
Még mindig rebarbara. Ezúttal torta készült belőle, lágy vaníliás krémmel és omlós tésztával. Ez most az új kedvencem!:)
Az eredeti receptet egy olasz nyelvű oldalon találtam, még valamikor a télen. Már akkor tudtam, hogy az elsők közt lesz, ami elkészül, ha végre lesz rebarbara. És milyen jó, hogy eszembe jutott, hogy egyszer láttam valahol egy nagyon jónak ígérkező receptet… A recept szerzője francia nagynénjének a specialitásaként írja le ezt a tortát, és milyen meglepő, neki is a rebarbara beszerzésével akadtak csak problémái:) A torta alja egy egyszerű omlós tészta, amire ezután a “megfőtt” vaníliás rebarbara kerül összeturmixolva, majd erre jön egy réteg édes főzött krém, a tetejére pedig zselé a rebarbara levéből. Egyedül a zselé okozott némi csalódást, mert a szép rózsaszín léből a krémre öntve ronda narancssárga zselé lett. Bár nem is tudom miért gondoltam, hogy ha ráöntöm a sárga krémre, akkor az rózsaszín marad:) De ettől függetlenül szerintem ez a torta úgy tökéletes, ahogy van! Aki még eddig nem próbálkozott rebarbarával, annak külön ajánlom, mert biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódni.
Hozzávalók
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg margarin
- 8 dkg cukor
- 1 tojás sárgája
- csipet só
- 1-2 ek. jéghideg víz
Krémhez:
- 2,5 dl tej
- 6,5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (10g)
- 2 tojás sárgája
- 2,5 dkg liszt
Rebarbara kompóthoz:
- 50 dkg rebarbara (megtisztítva nekem kb 40 dkg lett)
- 8 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor (2x10g)
Zseléhez:
- a rebarbara kompót leve (nekem kb. 1 dl lett)
- zselatin a lé mennyiségéhez mérten a zacskó alapján (nálam 2 csapott teáskanál kellett)
Elkészítés
- Először elkészítjük a tésztát: a lisztet a margarinnal és a cukorral és a sóval összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját és 1-2 ek. hideg vizet és az egészet sima tésztává gyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és fél órára betesszük a hűtőbe.
- Addig elkészítjük a kompótot: a rebarbarát külső héjától megtisztítjuk, felkockázzuk és egy hőálló tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet jól összeforgatjuk. Alufóliával letakarjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30 percre. Ezalatt szépen megpuhul.
- Addig elkészítjük a vaníliás krémet: Egy kisebb tálban a lisztet a tojássárgákkal és kb. 1 dl tejjel habverővel simára keverjük.
- A maradék 1,5 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdjük melegíteni.
- Mikor már forr a cukros tej, folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásos-lisztes keveréket és az egészet sűrűre főzzük. (olyan lesz, mint a puding).
- Levesszük a tűzről és megvárjuk, míg teljesen kihűl (közben érdemes átkeverni néha, hogy ne bőrösödjön meg)
- Közben elkészült a kompót is: megvárjuk, míg kihűl és leszűrjük, a levét egy tálban felfogjuk (erre még szükség lesz) és a szűrőn át minél jobban kinyomkodjuk a rebarbarából is.
- A rebarbarát ezután botmixerrel pépesítjük.
- Elővesszük a tésztát a hűtőből és két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy a sütőforma peremét is be tudjuk fedni vele.
- Ezután a felső folpackot eltávolítjuk, átfordítjuk az alsóval a tésztát a papírral bélelt sütőformába. (így biztosan nem szakad majd el)
- Beleigazítjuk a tésztát, majd eltávolítjuk a másik folpackot is.
- Ezután vágunk egy akkora sütőpapírt, ami a tészta pereméig kiér majd és beleigazítjuk a formába. Ezután száraz babot/rizst szórunk a formába úgy, hogy teljesen kitöltse. (erre azért van szükség, hogy a tészta sütés közben megőrizze a formáját.)
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsül.
- Ha megsült, eltávolítjuk a papírral együtt a rizst/babot, és megvárjuk, míg kihűl a tészta.
- Ha az összes hozzávaló kihűlt, összeállítjuk a tortát: a tésztát először megkenjük a pürésített rebarbarával, majd elsimítjuk rajta a vaníliás krémet.
- Amíg elkészítjük a zselét, betesszük a tortát a hűtőbe.
- A zseléhez a leszűrt rebarbara kompót levéhez (kb. 1 dl volt nálam) hozzáadjuk a zselatint és közepes lángon addig melegítjük, míg a zselatin teljesen el nem olvad (nincsenek benne apró szemcsék). Vigyázat, nem szabad forralni!
- Ha a zselatin elolvadt, megvárjuk, míg az egész szoba hőmérsékletűre hűl (ilyenkor még folyós).
- Elővesszük a tortát a hűtőből és ráöntjük a zselét, egyenletesen eloszlatjuk és visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben, hogy az ízei összeérjenek.
Másnapra gyönyörűen szeletelhető lesz.
Eszter
2016. augusztus 14. - 14:23Nagyon jó a recept! Már lassan hagyomány nálunk, hogy amikor a nagyimtól rebarbarát kapok, mindenképp ezt a sütit sütöm meg.