2013. április 9.
Sütés nélkül, Tea sütik, Krémes sütik, Édesség - bonbon
Rumos-kakaós sütinyalóka
Egy végtelenül egyszerű sütés nélküli édesség, amiből pár perc alatt divatos desszertet lehet varázsolni. A kakaós-rumos kekszes alap pedig a gyerekkori kókuszgolyók ízét idézi.
A golyók alapjául a neten többszáz-féle formában fellelhető otthon készített “sportszelet” egyik változata szolgált. Már rengetegszer elkészítettem és gondoltam, most legyen belőle inkább valami igazán trendi édesség. Így lettek végül golyó formájú pálcikára tűzdelt egyfalatos finomságok, cake pop-ok. Így persze kicsit időigényesebb, mint egy sütőforma aljába nyomkodni, viszont sokkal mutatósabbak, bármilyen eseményen megállják a helyüket. Egyenként csomagolva akár ajándéknak is remek ötlet. Tehetünk a közepébe akár meggyet is, vagy valamilyen aszalt gyümölcsöt is, bár szerintem így tökéletes, ahogy van. Jó vastag, ropogós csoki bevonattal természetesen:)
Hozzávalók
(kb. 25-30 golyóhoz)
- 12 dkg margarin
- 1 dl tej
- 10 dkg cukor
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 1 púpos ek. holland kakaó
- rum vagy rumaroma ízlés szerint
- fél csomag vaníliás cukor
Bevonáshoz:
- 10 dkg étcsoki
- 1 ek. étolaj
- pisztácia, díszítőcukor, mogyoró vagy kókusz a díszítéshez
hurkapálca vagy nyalókapálcika a tűzdeléshez
Elkészítés
- A golyókhoz a margarint, a tejet és a cukrot és a vaníliás cukrot egy lábasba tesszük, és addig melegítjük, míg a cukor és a margarin is teljesen elolvad.
- A kekszet összekeverjük a kakaóval.
- Ha a cukor is elolvadt, a tejes-margarinos keverékhez adjuk a kekszet és a kakaót, valamint a rum aromát és az egészet simára keverjük.
- Pár percet várunk vele, nehogy túl meleg legyen, és a masszából diónyi golyókat formázunk. Sütőpapírra tesszük őket, hogy megdermedjenek. (kb. 1 óra)
- Ha már megdermedtek a golyók, a csokit nagyon apróra feldaraboljuk és kb. a 2/3-át az olajjal gőz fölött megolvasztjuk.
- Mikor már megolvadt a csoki, levesszük a gőzről és hozzákeverjük a maradék 1/3-nyi felaprított csokit, és folyamatosan kevergetve megvárjuk, míg elolvad. (ez lehűti, így majd roppanós marad a bevonat)
- A kekszes golyókat pálcákra szúrjuk és egyenként belemártjuk őket a csokiba.
- Egy magas falú pohárba állítjuk a pálcákat és a golyók tetejét megszórjuk tetszés szerinti díszítéssel.
- Megvárjuk, hogy a csoki teljesen kihűljön a golyókon, majd betesszük őket a hűtőbe, hogy a csoki teljesen megdermedjen. (kb. 20 perc)
És már el is készültek!
dorina
2013. június 28. - 19:55Kar h a forro csokitol megolvad a teszta es nem marad meg a kesz pop a palcikan. :'(
Vikki
2013. június 28. - 21:30Szia,
a csokinak egyáltalán nem kell forrónak lenni, sőt… Egyáltalán nem kell “felforralni”, már akkor le kell venni a gőzről, mikor csak pár darabka látszik benne, mert így már elolvad és nem fog megégni. A receptben írtam is, hogy az apróra vágott csoki 1/3-át a végén kell beletenni, ami méginkább visszahűti a csokit.
emőke
2014. december 19. - 16:59Szia!
Ezer köszi a receptért!! Oviba készítettem,ésszuperül sikerült,nagy sikere volt! 🙂 Mindent úgy csináltam,ahogy írtad,tökéletes a recept!!!!!! Még a mumus csokimáz is hibátlan lett.
Köszönettel:Emőke
Vikki
2014. december 20. - 20:28Szívese, örülök, hogy ilyen jól sikerült! 🙂