2015. február 13.
Tea sütik, Keksz
Cukorszív sütinyalóka
Ötletes ajándékot keresel Valentin napra? Megtaláltad:) Mi lehetne szívhez szólóbb meglepetés, mint a sajátkezűleg készített csodaszép színes, édes szíves sütinyalóka!
Ez a bejegyzés minden bizonnyal a kelleténél giccsesebbre sikerült, viszont így passzol igazán az alkalomhoz. Talán van még aki emlékszik arra a réges-régi kreatív játékra, amit ablakvarázsnak neveztek és apró, színes műanyag darabkákkal kellet megtölteni a fém keretet, ami sütés után színes “üveg” lett. Nos, ez itt a nagylányos és ehető változat:) A tésztaszíveket ugyanis apróra tört színes cukorral kell megtölteni ami szépen beleolvad sütés közben, utána pedig üvegszerűen átlátszó lesz majd. Szerintem brilliáns ötlet, így nem is tudtam kihagyni, hogy kipróbáljam. A véletlen műve csupán, hogy pont egy valentin napi poszt lett az áldozat. De talán ehhez illik igazán:)
Hozzávalók
- 12,5 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 20 dkg liszt
- 1 ek. kukorica keményítő
- fél citrom reszelt héja
- fél csomag (bourbon) vaníliás cukor
- 10 -15 dkg színes savanyú cukor
Szív alakú kiszúrók és hurkapálcika
Elkészítés
- A keksz hozzávalóit a savanyúcukor kivételével egy nagy tálban tésztává gyúrjuk.
- A tésztagolyót folpackba csomagoljuk és fél órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen és könnyebb legyen vele bánni.
- A savanyú cukrot árnyalatonként szétválogatjuk és apróra törjük.
- A tésztából lisztezett deszkán kb. 3 mm vastag lapot nyújtunk, majd nagyméretű szíveket szaggatunk belőle. Ezután a közepüket is kiszúrjuk egy kisebb méretű szívvel.
- Óvatosan sűtőpapírra emeljük őket, alsó részét egy pálcikára nyomkodjuk, a közepüket pedig megtöltjük tört cukorra. Ügyeljünk rá, hogy ne menjen ki sehol a tésztára.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb 6-7 perc alatt megsülnek. Ha a tészta már megsült, vegyük ki, ne várjuk meg, míg elkezdene pirulni, mert a cukor megéghet, ha tovább hagyjuk benn!
- Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek, majd óvatosan lehúzzuk őket a sütőpapírról.