2012. május 10.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta

Epres-kókuszos tekercs

Végre itt az eperszezon, most már éppen itt volt az ideje megsütni az első igazán epres sütit. Ez az egyik kedvenc sütim, bár az eredeti recept sokat módosult az első sütés óta…

Leginkább azért, mert az eredeti recept valahova elkallódott. Szokás szerint egy újságból kivágott darabkán volt, amit ugye nem nehéz eltüntetni. Így mivel fogalmam sem volt, hogy mi és mennyi kell bele, kreáltam valami ízben ugyanolyat. Az alapja egy sima 4 tojásos piskóta lett, a töltelékhez pedig kókusztejjel főztem krémet, amit tejszínhabbal lazítottam, kívül pedig epres gyümölcsszósszal kentem meg. Ez utóbbi helyettesíthető eperlekvárral is, de nekem már sajnos az összes házi eperlekvár elfogyott ezért inkább főztem hozzá néhány szem friss eperből.

Eprek

Hozzávalók

Piskótához:

  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 2 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg liszt
  • fél kk. sütőpor

Töltelékhez:

  • 4 dl kókusztej (vagy 2 dl házi+2 dl zsíros tej)
  • 8 dkg cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 púpos tk. keményítő
  • 7 dkg kókusz
  • 1 csapott tk. zselatin
  • 2 ek tej
  • 2 dl hideg tejszín

Külsejére:

  • eperlekvár (vagy 20 dkg eper és 5 dkg cukor)
  • 3 dkg kókuszreszelék

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a piskótát: a tojásokat a cukorral robotgéppel addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz.     (3-4 perc)
  2. Ekkor hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket is, majd az egészet simára keverjük.A felvert tojásokhoz hozzáadjuk a lisztet
  3. Sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük és 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.Sütőlapra öntjük
  4. Miután megsült, a papírral átfordítjuk egy nedves konyharuhára, lehúzzuk az aljáról a papírt és a konyharuhával feltekerjük, majd így hagyjuk kihűlni.Feltekerjük a piskótát
  5. Elkészítjük a krémet: a keményítőt pár ek. kókusztejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a kókusztejhez a cukorral és a tojássárgákkal együtt és egy fém tálban, az egészet elkeverjük.
  6. Gőz fölé tesszük és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik és lágy, puding állagú lesz. (ha nem akar sűrűsödni, adhatunk még hozzá tejjel kikevert keményítőt).
  7. Levesszük a gőzről és megvárjuk, míg teljesen kihűl, és ekkor hozzáadjuk a kókuszreszeléket.
  8. Közben felkockázzuk az epreket.Eper
  9. A zselatint 2 ek. tejben felolvasztjuk. (akkor jó, ha nincsenek benne darabkák, de kis lángon olvasszuk, mert nem szabad felforralni!)
  10. Megvárjuk míg kihűl, és a krémbe keverjük.
  11. A hideg tejszínt habbá verjük és a kókuszos krémbe forgatjuk.A tejszínt a krémbe forgatjuk
  12. Összeállítjuk a sütit: a piskótát széttekerjük, ha szükséges a széleit levágjuk, teszünk alá egy sütőpapírt (így majd könnyebb lesz átemelni a kész tekercset egy tálcára) és megkenjük a kókuszos krémmel.
  13. Rászórjuk az eperkockákat és az egészet óvatosan feltekerjük. (nem kell szorosan, nem kell csigásnak lennie, csak érjen körbe teljesen a piskóta)Epertekercs feltekerés előtt
  14. Betesszük a hűtőbe 1 éjszakára, hogy megdermedjen.
  15. Másnap tálalás előtt megkenjük eperlekvárral és megszórjuk a maradék kókuszreszelékkel. Ha nincs eperlekvárunk akkor így készül hozzá:
  16. Az epreket leturmixoljuk, hozzáadjuk a cukrot és közepes lángon kb. 10 percig főzzük.Az epret leturmixoljuk
  17. Megvárjuk, míg kihűl és megkenjük vele a süti oldalát és megszórjuk a maradék kókuszreszelékkel.eperlekvárral és kókusszal díszítjük
  18. Díszíthetjük még a tetejét félbevágott eprekkel.Epres kókuszos tekercs