2019. április 12.


Sütés nélkül, Krém desszert

Pisztáciás tiramisu

Talán az egyik legegyszerűbb pisztáciás desszert ez a pisztáciás tiramisu, viszont szerintem a tiramisuk legfinomabb verziója! Bár én elfogult vagyok..:)

Pisztácia rajongóként állítom, ez a desszert mindenki számára kötelezően elkészítendő, aki mindig a pasztell zöld finomságot keresi messziről a fagyis pultban.  A valódi pisztáciából készült pasztától hihetetlenül intenzív, igazi pisztácia íze lesz, mint amilyen a jó minőségű fagyik esetében. A jó hír, hogy már több webshopban is beszerezhető ez az alapanyag, a rossz, hogy elég borsos áron. De megéri a befektetést!;) Mivel több változat is létezik, más-más gyártóktól, ezért azt javaslom, az itt megadott paszta mennyiségnél kevesebbel kezdjétek ízesíteni, és ha nem elég intenzív, utólag tegyetek még hozzá, hogy biztosan megfelelő legyen az íze.

 

Hozzávalók

  • 25 dkg mascarpone
  • 3 tojás
  • 2 ek porcukor
  • 1 tk. pisztácia paszta
  • 1/4 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 ek kristálycukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 kk. pisztácia paszta
  • 1 csomag babapiskóta
  • aprított pisztácia díszítésnek

 

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjékből kemény habot verünk.Tojásfehérje hab
  2. A sárgákat 2 ek. porcukorral habosra keverjük.
  3. A cukros tojássárgájába belekeverjük a mascarpone-t, és simára keverjük.Pisztáciás tiramisu készítése
  4. Óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot.
  5. A krémet két részre osztjuk, egyik felébe belekeverjük a pisztácia pasztát, a másikba pedig a vaníliát.Pisztáciás tiramisu készítése
  6. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 ek. cukrot és kevés pisztácia pasztát, kicsit átmelegítjük, hogy a cukor és a paszta is feloldódjon (a paszta nem biztos, hogy teljesen fel fog olvadni, de ez nem probléma).
  7. Ezután egy tálban elkezdjük rétegezni: először egy réteg sima krémet kenünk a tál aljára, majd egymás mellé sorakoztatunk egy réteget a tejbe áztatott piskótából. Meglocsoljuk kevés tejjel, majd teszünk rá egy újabb réteg krémet, ezúttal a pisztáciásból.Pisztáciás tiramisu készítése
  8. A legfelső réteg tetejére elszórtan apró pisztácia paszta pöttyöket teszünk, amit egy kanál nyelével óvatosan összemárványosítunk a krémmel.
  9. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük, de jobb ha egy egész éjszakát áll, akkor jobban összeérnek az ízek.
  10. Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott pisztáciával.

Pisztáciás tiramisu