2013. december 6.


Száraz sütik, Keksz

Narancsos-marcipános mézespuszedli

Itt az első karácsonyi recept, benne mindennel, amitől egy süti igazán karácsonyi lesz: narancs, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, és egy kis marcipán a közepén. Indulhat az ünnepi készülődés!:) 

Az az igazság, nem bírtam ki decemberig sem, az első adagot ebből a puszedliből már november közepén megsütöttem. Rekord sebességgel el is fogyott..:) Az első sütéskor baracklekvárral ízesítettem a töltelékként szolgáló marcipánt, aztán eszembe jutott, hogy naranccsal még inkább karácsonyi lenne, így a második adagba már narancshéj és narancs lekvár került. Sütés közben isteni illata van, ahogy a fűszerek aromája keveredik a naranccsal, garantáltan karácsonyi hangulatot varázsol a lakásba. Akár nagyszerű ajándék is lehet belőle, persze csak ha addig nem fogy el:)

Narancsos-marcipános puszedli

Hozzávalók

Tészta:

  • 30 dkg méz
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 50 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor (12 g)
  • csipet só
  • 2 ek. holland kakaó
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • fél ek. őrölt gyömbér,
  • 1/4 ek. őrölt szegfűbors
  • 1/4 ek. őrölt szegfűszeg
  • 1 nagyobb tojás

Töltelék:

  • 10 dkg marcipán massza
  • 2-3 ek. narancs lekvár
  • 1 narancs reszelt héja

1 tojás fehérje a kenéshez

Díszítés:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • szórócukor

Elkészítés

  1. A mézet a cukorral és a vajjal egy lábasban felolvasztjuk.
  2. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sütőporral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a tojást és a kihűlt olvasztott mézes masszát és összegyúrjuk. (egy meglehetősen lágy tésztát fogunk kapni)
  3. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. Kiszúrjuk tetszőleges formával
  4. A töltelékhez a marcipánmasszát simára keverjük a lekvárral, majd hozzáreszeljük a narancs héját is.
  5. A kiszúrt formákat ezután sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk, egymástól legalább 3 cm-re és mindegyik közepére halmozunk egy kávéskanálnyit a marcipán masszából. Készülnek a töltött puszedlik
  6. A tetejükre egy újabb tésztaformát rakunk, a széleiket pedig óvatosan összenyomkodjuk.
  7. Tetejüket megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével és 200 fokon kb. 10 perc alatt meg is sülnek.
  8. A díszítéshez használt csokit gőz fölött felolvasztjuk.A csoki
  9. Egy nejlon zacskóba kanalazzuk, aminek a sarkára egy nagyon apró lyukat vágunk. Így kidíszítjük a puszedliket.Készül a díszítés
  10. Megszórjuk szórócukorral és kb. 5 percre betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen a csoki.

Másnapra tökéletesen megpuhul:)

Narancsos-marcipános puszedli