2012. január 28.


Száraz sütik, Keksz

Mandulás-cseresznyés kekszek

A tökéletes teasütemény. Omlós keksz a közepén cseresznye lekvárral, amiben ráadásként ropogós cseresznye szemek  is vannak. Ja és nagyon gyorsan elkészül.

A lekvár természetesen házi, tavaly készült, mikor kaptunk egy nagy tál ropogós cseresznyét. Nem bírtam ki, hogy ne készítsek belőle lekvárt:) Nem is lett sok ugyan, csak két üveg, de mikor előkerül, mindig nagy öröm:) Remélem lesz idén is valahonnan ilyen szép cseresznye, mert imádom. Most a mandulás kekszek közepébe került a lekvárból, hogy egy kis májusi hangulatot hozzon a borongós januárba.

Hozzávalók

  • 8 dkg mandula
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg méz
  • fél tk. fahéj
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 10 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
  • cseresznye lekvár

Elkészítés

  1. A mandulát serpenyőben megpirítjuk, majd durvára daráljuk.
  2. Ezután a hozzávalókat egy nagy tálban a lekvár kivételével összekeverjük.
  3. A tésztából diónyi gombócokat készítünk és sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük őket.
  4. Ezután kicsit ellapítjuk őket, majd a közepükre fakanál végével vagy az ujjunkkal mélyedéseket készítünk.Mélyedést készítünk a keksz közepére
  5. A kekszeket 175 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. (ha esetleg a közepe feljönne kicsit, még melegen újra megnyomkodjuk a fakanál végével)
  6. Megvárjuk míg kihűlnek, majd megtöltjük őket a cseresznye lekvárral.Mandulás cseresznyés keksz

Kávé és tea mellé tökéletes kísérő:)

Mandulás cseresznyés keksz