2012. augusztus 6.
Tea sütik, Keksz
Levendulás-citromos cookie
A levendula-citrom ízkombináció egyenlőre még mindig megunhatatlan számomra. Most cookie készült ezzel az ízesítéssel.
Korábban már készítettem citromos-levendulás kekszet, az omlós volt, ez pedig az az igazi belül kicsit ragacsos amerikai típusú cookie. Frissen a legfinomabb, mikor a kívül rákaramellizálódó cukortól ropog, belül pedig puha és “ragacsos”. Olyan igazi nyári keksz, legalábbis nekem ezt juttatja eszembe. Milyen jó lesz majd újra megtalálni ezt a receptet ősszel a borongós időben…:)
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 1 púpos tk. (szárított) levendula virág
- 1 tk. reszelt citromhéj
- 1 tk. szódabikarbóna
- csipet só
- 1 tojás
- 12 dkg cukor
- 5 dkg margarin
- 2 ek. méz
- 1 ek. víz
- kristálycukor a bevonáshoz
Elkészítés
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, a levendulát, a citromhéjat, a szódabikarbónát és a sót.
- Egy másik tálban a margarint a cukorral robotgép segítségével habosra keverjük.
- A cukros-margarinos masszához hozzáadjuk a tojást, a vizet és a mézet és az egészet simára keverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet és robotgéppel csomómentes masszává keverjük.
- Ilyen lesz:
- Az így kapott masszából diónyi golyókat formázunk, és kristálycukorba forgatjuk.
- A golyókat sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, egymástól legalább 5 cm távolságra (fontos, mert sütés közben nagyon szétterülnek)
- Tetejüket enyhén megnyomkodjuk (kb. ujjnyi vastag maradjon)
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
- Miután kivettük, pár percet hagyjuk hűlni és utána könnyen levehető a sütőpapírról.
Ebből a mennyiségből kb. 16-18 db tenyérnyi keksz lesz.
florat
2013. április 25. - 13:59mi nem vontuk be kristálycukorral de így is fenséges lett
Gabi
2014. április 8. - 16:34Mi a különbség a keksz és a cookie között? Azt látom, h kevesebb a vaj. Lesz valami különbség ha egész tojást, vagy ha csak sárgáját használok? Mert hol úgy találok receptet, h egész tojgli, hol úgy, h csak a sárgája…beavatnál mi a különbség:-) Köszönöm.
Vikki
2014. április 8. - 21:23Szia Gabi,
a cookie is egy fajta keksz, ez az amerikai változat 🙂 Általában a recepttől függ, hogy egy egész tojás, vagy csak egy sárga kell bele, nincs rá semmi íratlan szabály, hogy mi lesz ha csak egy sárga vagy egy egész kerül bele. Ez a keksz sütés után kívül ropogós lesz a cukortól, a belseje viszont puha marad. (nagyon sok cookie receptet kipróbáltam, nekem ez ízlett legjobban és ennek volt a legjobb az állaga is).
Gabi
2014. április 9. - 16:01Tegnap végül is kipróbáltam,( igaz a szomszéd nénimtől kértem egy kis ezer éves levendulát, nem volt már az igazi mert fogalmam sincs hol lehet beszerezni…. ) de azért isteni finom lett. Én picit több vajat adtam hozzá, megmondom őszintén 20 dkg liszthez keveselltem az 5dkg vajat, ééééés nagyon fini lett!!! Ez a cukorban hempergetés isteni ötlet:-))) Esetleg abban tudsz segíteni hol lehet különleges sütéshez való alapanyagokat beszerezni? Kedvező áron….persze.Nézelődtem a neten, de nem akadtam rá olyan nagyker boltra ahol lenne minden féle érdekesség. Ételfestétek, eredeti vanília eszencia, cukrok-lisztek diszítéshez való dolgok stb. Te hol szoktál vásárolni? Vagy ez nem a reklám helye?? Azért köszönöm!
Vikki
2014. április 9. - 20:00Szia Gabi,
e-mailben válaszoltam 🙂
mimozagirl
2014. április 22. - 13:00Ez lesz az esti program, bioboltban találtam szárított levendulát 🙂 Már régóta ki szerettem volna próbálni a levendulás sütiket.
Konyhavirtuóz
2014. július 23. - 17:54Elkészítettem, nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!:)
Vikki
2014. július 24. - 09:42Szívesen 🙂
Krisztina
2015. június 20. - 10:37Szia
Esetleg más fajta liszttel (zabliszt, rizsliszt, teljes kiőrlésű stb..) is sikerülhet?Vagy valaki próbálta már?
Vikki
2015. június 24. - 10:25Szia,
igen, egészen biztos, hogy ezekkel is működik, ha esetleg keményebb/lágyabb lesz a tészta, tudod kompenzálni kevés tejjel vagy még egy kis liszttel. Viszont még nem próbáltam egyikkel sem, bevallom 🙂
Erika
2015. július 18. - 22:45Nagyon jó lett! Most csináltam először cookie-t, a “levendula-szezon” miatt kerestem rá receptekre és ezt dobta ki. Igaz, nem forgattam cukorba, mert szerintem így is elég édes, de ezt már csak zárójelben. Köszi a receptet 🙂
Niki
2017. január 8. - 14:23Szia
Szeretném megkérdezni mandula liszttel működőképes lehet ez a recept?
És ha nekem is megtennéd hogy az alábbi információt megosztanád velem, megköszönném nagyon!
(Esetleg abban tudsz segíteni hol lehet különleges sütéshez való alapanyagokat beszerezni? Kedvező áron….persze.Nézelődtem a neten, de nem akadtam rá olyan nagyker boltra ahol lenne minden féle érdekesség. Ételfestétek, eredeti vanília eszencia, cukrok-lisztek diszítéshez való dolgok stb. Te hol szoktál vásárolni? )
Köszönöm szépen!
Vikki
2017. január 15. - 20:15Szia Niki,
Nem próbáltam még, biztos, hogy működik, csak nem teljesen olyan lesz az állaga, mintha búza liszttel készítenéd. Valószínűleg szárazabb lesz kicsit.
A másik kérdésedre e-mailben válaszoltam 🙂
dr.Balogh Kata
2017. július 2. - 15:42Számtalanszor kipróbált, isteni, azóta is minden levendula virágzáskor és azután is követelik:))))
Kata
Radicsné Éva
2018. június 10. - 11:35Üdvözletem!
Tegnap a TV-ben figyeltem föl erre a receptre és ma az egyik biotermelőtől vettem egy csokor levendulát,amit még szárítani kell. A kérdésem az,hogy a kész süti meddig tárolható,mert július végén meglepném vele a gyerekeimet.Előtte mennyivel süssem meg?
Köszönettel:Éva
Vikki
2018. június 11. - 18:23Szia Éva,
a keksz légmentesen zárodó dobozban egy hétig gond nélkül eláll, de szerintem frissen a legjobb. 🙂
Radicsné Éva
2018. június 11. - 18:42Köszönöm a hasznos infót!
Éva