2012. augusztus 6.


Tea sütik, Keksz

Levendulás-citromos cookie

A levendula-citrom ízkombináció egyenlőre még mindig megunhatatlan számomra. Most cookie készült ezzel az ízesítéssel.

Korábban már készítettem citromos-levendulás kekszet, az omlós volt, ez pedig az az igazi belül kicsit ragacsos amerikai típusú cookie. Frissen a legfinomabb, mikor a kívül rákaramellizálódó cukortól ropog, belül pedig puha és “ragacsos”. Olyan igazi nyári keksz, legalábbis nekem ezt juttatja eszembe. Milyen jó lesz majd újra megtalálni ezt a receptet ősszel a borongós időben…:)

Cookie levendulával

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 1 púpos tk. (szárított) levendula virág
  • 1 tk. reszelt citromhéj
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 ek. méz
  • 1 ek. víz
  • kristálycukor a bevonáshoz

Elkészítés

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a levendulát, a citromhéjat, a szódabikarbónát és a sót.Levendula&citrom
  2. Egy másik tálban a margarint a cukorral robotgép segítségével habosra keverjük.
  3. A cukros-margarinos masszához hozzáadjuk a tojást, a vizet és a mézet és az egészet simára keverjük.Készül a cookie...
  4. Hozzáadjuk a lisztet és robotgéppel csomómentes masszává keverjük.Készül a cookie...
  5. Ilyen lesz:A tészta
  6. Az így kapott masszából diónyi golyókat formázunk, és kristálycukorba forgatjuk.cukorba forgatjuk
  7. A golyókat sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, egymástól legalább 5 cm távolságra (fontos, mert sütés közben nagyon szétterülnek)
  8. Tetejüket enyhén megnyomkodjuk (kb. ujjnyi vastag maradjon)Mehet a sütőbe!
  9. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
  10. Miután kivettük, pár percet hagyjuk hűlni és utána könnyen levehető a sütőpapírról.

levendulás cookie

Ebből a mennyiségből kb. 16-18 db tenyérnyi keksz lesz.