Levendulás-citromos cookie

Levendulás-citromos cookie

A levendula-citrom ízkombináció egyenlőre még mindig megunhatatlan számomra. Most cookie készült ezzel az ízesítéssel.

Korábban már készítettem citromos-levendulás kekszet, az omlós volt, ez pedig az az igazi belül kicsit ragacsos amerikai típusú cookie. Frissen a legfinomabb, mikor a kívül rákaramellizálódó cukortól ropog, belül pedig puha és “ragacsos”. Olyan igazi nyári keksz, legalábbis nekem ezt juttatja eszembe. Milyen jó lesz majd újra megtalálni ezt a receptet ősszel a borongós időben…:)

Cookie levendulával

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 1 púpos tk. (szárított) levendula virág
  • 1 tk. reszelt citromhéj
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 ek. méz
  • 1 ek. víz
  • kristálycukor a bevonáshoz

Elkészítés

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a levendulát, a citromhéjat, a szódabikarbónát és a sót.Levendula&citrom
  2. Egy másik tálban a margarint a cukorral robotgép segítségével habosra keverjük.
  3. A cukros-margarinos masszához hozzáadjuk a tojást, a vizet és a mézet és az egészet simára keverjük.Készül a cookie...
  4. Hozzáadjuk a lisztet és robotgéppel csomómentes masszává keverjük.Készül a cookie...
  5. Ilyen lesz:A tészta
  6. Az így kapott masszából diónyi golyókat formázunk, és kristálycukorba forgatjuk.cukorba forgatjuk
  7. A golyókat sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, egymástól legalább 5 cm távolságra (fontos, mert sütés közben nagyon szétterülnek)
  8. Tetejüket enyhén megnyomkodjuk (kb. ujjnyi vastag maradjon)Mehet a sütőbe!
  9. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
  10. Miután kivettük, pár percet hagyjuk hűlni és utána könnyen levehető a sütőpapírról.

levendulás cookie

Ebből a mennyiségből kb. 16-18 db tenyérnyi keksz lesz.

 

Megosztás

14 hozzászólás

  1. florat szerint:

    mi nem vontuk be kristálycukorral de így is fenséges lett

  2. Gabi szerint:

    Mi a különbség a keksz és a cookie között? Azt látom, h kevesebb a vaj. Lesz valami különbség ha egész tojást, vagy ha csak sárgáját használok? Mert hol úgy találok receptet, h egész tojgli, hol úgy, h csak a sárgája…beavatnál mi a különbség:-) Köszönöm.

    • Vikki szerint:

      Szia Gabi,

      a cookie is egy fajta keksz, ez az amerikai változat :) Általában a recepttől függ, hogy egy egész tojás, vagy csak egy sárga kell bele, nincs rá semmi íratlan szabály, hogy mi lesz ha csak egy sárga vagy egy egész kerül bele. Ez a keksz sütés után kívül ropogós lesz a cukortól, a belseje viszont puha marad. (nagyon sok cookie receptet kipróbáltam, nekem ez ízlett legjobban és ennek volt a legjobb az állaga is).

  3. Gabi szerint:

    Tegnap végül is kipróbáltam,( igaz a szomszéd nénimtől kértem egy kis ezer éves levendulát, nem volt már az igazi mert fogalmam sincs hol lehet beszerezni…. ) de azért isteni finom lett. Én picit több vajat adtam hozzá, megmondom őszintén 20 dkg liszthez keveselltem az 5dkg vajat, ééééés nagyon fini lett!!! Ez a cukorban hempergetés isteni ötlet:-))) Esetleg abban tudsz segíteni hol lehet különleges sütéshez való alapanyagokat beszerezni? Kedvező áron….persze.Nézelődtem a neten, de nem akadtam rá olyan nagyker boltra ahol lenne minden féle érdekesség. Ételfestétek, eredeti vanília eszencia, cukrok-lisztek diszítéshez való dolgok stb. Te hol szoktál vásárolni? Vagy ez nem a reklám helye?? Azért köszönöm!

  4. mimozagirl szerint:

    Ez lesz az esti program, bioboltban találtam szárított levendulát :) Már régóta ki szerettem volna próbálni a levendulás sütiket.

  5. Konyhavirtuóz szerint:

    Elkészítettem, nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!:)

  6. Krisztina szerint:

    Szia
    Esetleg más fajta liszttel (zabliszt, rizsliszt, teljes kiőrlésű stb..) is sikerülhet?Vagy valaki próbálta már?

    • Vikki szerint:

      Szia,

      igen, egészen biztos, hogy ezekkel is működik, ha esetleg keményebb/lágyabb lesz a tészta, tudod kompenzálni kevés tejjel vagy még egy kis liszttel. Viszont még nem próbáltam egyikkel sem, bevallom :)

  7. Erika szerint:

    Nagyon jó lett! Most csináltam először cookie-t, a “levendula-szezon” miatt kerestem rá receptekre és ezt dobta ki. Igaz, nem forgattam cukorba, mert szerintem így is elég édes, de ezt már csak zárójelben. Köszi a receptet :)

  8. Niki szerint:

    Szia
    Szeretném megkérdezni mandula liszttel működőképes lehet ez a recept?
    És ha nekem is megtennéd hogy az alábbi információt megosztanád velem, megköszönném nagyon!
    (Esetleg abban tudsz segíteni hol lehet különleges sütéshez való alapanyagokat beszerezni? Kedvező áron….persze.Nézelődtem a neten, de nem akadtam rá olyan nagyker boltra ahol lenne minden féle érdekesség. Ételfestétek, eredeti vanília eszencia, cukrok-lisztek diszítéshez való dolgok stb. Te hol szoktál vásárolni? )
    Köszönöm szépen!

    • Vikki szerint:

      Szia Niki,

      Nem próbáltam még, biztos, hogy működik, csak nem teljesen olyan lesz az állaga, mintha búza liszttel készítenéd. Valószínűleg szárazabb lesz kicsit.

      A másik kérdésedre e-mailben válaszoltam :)

  9. dr.Balogh Kata szerint:

    Számtalanszor kipróbált, isteni, azóta is minden levendula virágzáskor és azután is követelik:))))
    Kata

Szólj hozzá te is!