Karamellás trüffel torta

Karamellás csokitorta

A sok gyümölcsös sütemény után már nagyon hiányzott valami csokis. De valami olyan, ami töményen csokis. És akkor eszembe jutott a trüffel torta…

Már korábban is készítettem fahéjas változatban ilyet, nem árulok el túl nagy titkot: ez igen gyakran készül itthon, mert viszonylag gyorsan, sütés nélkül elkészül (az egyetlen szépséghibája, hogy csak másnapra áll össze), és bőven van benne csoki. Ez a karamellás változat is a fejemben volt már egy ideje, úgyhogy tényleg itt volt a remek alkalom, megcsináltam. Csak és kizárólag csokifüggőknek ajánlom:)

Trüffel torta

Hozzávalók

Kekszes alap:

  • 25 dkg darált keksz (háztartási)
  • 12 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek. kakaó

Trüffel:

  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg tejcsoki
  • 1,5 dl tejszín
  • 3 dkg margarin

Karamell:

  • 1 tubus cukrozott sűrített tej
  • 3 dkg margarin

Elkészítés

  1. A kekszes alaphoz a margarint, a tejet és a cukrot egy lábasban addig melegítjük, míg teljesen fel nem olvadnak.
  2. Ekkor hozzáadjuk a darált kekszet és a kakaót és sima masszává gyúrjuk.Készül a torta alapja...
  3. Egy papírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk úgy, hogy legyen némi pereme is, majd betesszük a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen (kb. 20 perc).
  4. Addig elkészítjük a karamellt: nincs más dolgunk, mint a sűrített tejet és a margarint egy teflon serpenyőben közepes lángon, néha átkevergetve addig forralni, még sűrű és halvány barna lesz: (kb. 15 perc)Karamell
  5. A kekszes alapot kivesszük a hűtőből és egyenletesen rásimítjuk a még meleg karamellt.
  6. Ezután elkészítjük a trüffelt: a tejszínt meglangyosítjuk, a csokit pedig apró darabokra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.Ét és tejcsoki
  7. Mikor a csoki felolvadt, hozzáadjuk a margarint, átkeverjük, míg teljesen el nem olvad.
  8. Fokozatosan hozzákeverjük a langyos tejszínt, majd megvárjuk míg langyosra hűl és rásimítjuk a megdermedt karamelles-kekszes rétegre.Készül a karamelles trüfeltorta..
  9. Ezután mehet a hűtőbe legalább 4-5 órára, de jobb ha egy éjszakát pihen, akkor áll össze szépen.

Karamellás trüffel torta

 

Megosztás

20 hozzászólás

  1. Andi szerint:

    Szia!
    Szeretném megkérdezni, hogy miért nem lehet (ha nem lehet) a tejszínben felolvasztani a csokit? Egy csomó időt és edényt spórolnék :)
    Köszi: Andi

    • Vikki szerint:

      Szia!

      Én azért szoktam külön olvasztani, mert így biztosan nem ég meg a csoki, mert látod, mikor éri el azt az állapotot, amikor már folyós de még nincsenek benne nyúlós gumók, ami annak a jele, hogy megégett. Ha neked úgy egyszerűbb, olvaszthatod egybe, de nem garantálom, hogy ugyanazt az állagot kapod a végén.

  2. Barbi szerint:

    Szia Viki!
    Ennek a karamellnek olyan igazi karamell íze van? Mármint, mint a karamell cukorkának? Elnézést ezért a bugyuta kérdésért, de el nem tudtam képzelni, hogy sűrített tejből és vajból van.
    Köszönöm a választ!
    Ja, és mi ez a barna kis izéke a tetején? : )

    • Vikki szerint:

      Igen, ennek karamell íze van:) Mivel tejes alapú, a sűrített tej meg ugye cukrozott, ami meg a karamell alapja, ezért a végeredmény egy sűrű, krémes karamell lesz, olyan ízzel, mint a vajkaramella a boltban.

      A “barna kis izék” azok karamell ízű keménycukorkák. Nem írom ide a márkáját, de biztos vagyok benne, hogy ismered:)

  3. Gabi szerint:

    Szia! Nagyon tetszik a recepted. Mekkora tortaformát használtál?

  4. Gabi szerint:

    Köszi, ki fogom próbálni mindenképp

  5. Francesca szerint:

    Én megcsináltam és nagyon finom lett, de lehetetlen belőle egy (vékony) szeletnél többet fogyasztani egyszerre, különösen egy ebéd végén, szóval nagyobb társaságoknak is bőven megfelel ilyen mennyiségben. :) És igen, karamell íze van a tölteléknek.
    Sajnos az enyém nem lett ilyen mutatós, de ezt a saját ügyetlen kezemnek köszönhetem.
    A többi recepted is remek, legszívesebben az összeset kiróbálnám! Nagyon jó, hogy ilyen pontos, részletes, illusztrált leírásokat kapunk, köszönjük! :)

    • Vikki szerint:

      Örülök, hogy ízlett:) (én egyébként simán képes vagyok belőle két szeletet is megenni:D)

  6. Pálfy Attiláné szerint:

    Isteni finom ez a trüffel! Tegnap kaptam belőle. Én egy elfogulatlan nagymama vagyok, ritka szerencsés, mert ügyes, okos és még szép is az unokám.(de a süti hizla, ajánlott lassan enni, hogy soká tartson)

  7. Eda szerint:

    Szia, szombaton megcsináltam, ISTENI FINOM csokibomba :) A diétámnak annyi :) Nagyon szép az oldalad és nagyon jók a receptjeid. Még fogok innen pár dolgot hasznosítani :)

    • Vikki szerint:

      Szia,

      köszönöm, örülök, hogy neked is ízlett, az egyik legjobbal kezdted:) Remélem majd a többi is ízleni fog!:)

  8. Tomad szerint:

    Sziasztok!
    Aki erre jár,ki ne hagyja ezt a tortát!!! :) Fantasztikusan finom!! Ahogy a keksz a karamellel és a krémmel harmonizál….. húú nagyon fincsi! Karácsonyra már harmadszor csináltam meg.Le a kalappal a megalkotója előtt!
    Legnagyobb elismerésként bekerült a családi szakácskönyvbe!

  9. Mariann szerint:

    Valóban nagyon finom és gyönyörű torta! Ma fogom ismét elkészíteni 10 fős gyerekseregnek és tudom, hogy nem fogok csalódást okozni :)

  10. Ildi szerint:

    Szia,
    Isteni a torta, de lenne egy kerdesem: hol csinaltam rosszul, ugyanis a karamell nagyon kemeny lett, villaval alig vaghato, kes kellett hozza.
    Elkepzelheto, hogy tul sokaig foztem?
    Elore is koszonom a valszt.
    Gratulalok az oldalhoz, nagyon szep, sokat fogok benezni ide :)
    Udv,
    Ildi

    • Vikki szerint:

      Szia Ildi,

      köszönöm szépen :) A karamellt illetően, igen, az lehetett a gond, hogy túl sokáig forrt és “megégett” benne a cukor, ezért lett nagyon sűrű és kemény. Legközelebb közepes hőfokon próbáld és ha látod, hogy már nyúlós, de még folyós az állaga, le is veheted.

  11. Gál Erika szerint:

    Szia. azt szeretném megkérdezni tőled, ha magasabbat szeretnék, csinálhatom-e dupla adagból?

    • Vikki szerint:

      Szia,

      ha magasabbra szeretnéd, inkább azt javaslom, kisebb formát használj. Mivel elég karakteres, így szerintem egy szimpla adag elég belőle. :)

Szólj hozzá te is!