2012. augusztus 12.
Krémes sütik, Sütés nélkül, Torta
Karamellás trüffel torta
A sok gyümölcsös sütemény után már nagyon hiányzott valami csokis. De valami olyan, ami töményen csokis. És akkor eszembe jutott a trüffel torta…
Már korábban is készítettem fahéjas változatban ilyet, nem árulok el túl nagy titkot: ez igen gyakran készül itthon, mert viszonylag gyorsan, sütés nélkül elkészül (az egyetlen szépséghibája, hogy csak másnapra áll össze), és bőven van benne csoki. Ez a karamellás változat is a fejemben volt már egy ideje, úgyhogy tényleg itt volt a remek alkalom, megcsináltam. Csak és kizárólag csokifüggőknek ajánlom:)
Hozzávalók
Kekszes alap:
- 25 dkg darált keksz (háztartási)
- 12 dkg margarin
- 1 dl tej
- 10 dkg cukor
- 2 ek. kakaó
Trüffel:
- 10 dkg étcsoki
- 10 dkg tejcsoki
- 1,5 dl tejszín
- 3 dkg margarin
Karamell:
- 1 tubus cukrozott sűrített tej
- 3 dkg margarin
Elkészítés
- A kekszes alaphoz a margarint, a tejet és a cukrot egy lábasban addig melegítjük, míg teljesen fel nem olvadnak.
- Ekkor hozzáadjuk a darált kekszet és a kakaót és sima masszává gyúrjuk.
- Egy papírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk úgy, hogy legyen némi pereme is, majd betesszük a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen (kb. 20 perc).
- Addig elkészítjük a karamellt: nincs más dolgunk, mint a sűrített tejet és a margarint egy teflon serpenyőben közepes lángon, néha átkevergetve addig forralni, még sűrű és halvány barna lesz: (kb. 15 perc)
- A kekszes alapot kivesszük a hűtőből és egyenletesen rásimítjuk a még meleg karamellt.
- Ezután elkészítjük a trüffelt: a tejszínt meglangyosítjuk, a csokit pedig apró darabokra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.
- Mikor a csoki felolvadt, hozzáadjuk a margarint, átkeverjük, míg teljesen el nem olvad.
- Fokozatosan hozzákeverjük a langyos tejszínt, majd megvárjuk míg langyosra hűl és rásimítjuk a megdermedt karamelles-kekszes rétegre.
- Ezután mehet a hűtőbe legalább 4-5 órára, de jobb ha egy éjszakát pihen, akkor áll össze szépen.
Andi
2012. október 11. - 08:51Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy miért nem lehet (ha nem lehet) a tejszínben felolvasztani a csokit? Egy csomó időt és edényt spórolnék 🙂
Köszi: Andi
Vikki
2012. október 11. - 12:14Szia!
Én azért szoktam külön olvasztani, mert így biztosan nem ég meg a csoki, mert látod, mikor éri el azt az állapotot, amikor már folyós de még nincsenek benne nyúlós gumók, ami annak a jele, hogy megégett. Ha neked úgy egyszerűbb, olvaszthatod egybe, de nem garantálom, hogy ugyanazt az állagot kapod a végén.
Barbi
2012. október 29. - 12:23Szia Viki!
Ennek a karamellnek olyan igazi karamell íze van? Mármint, mint a karamell cukorkának? Elnézést ezért a bugyuta kérdésért, de el nem tudtam képzelni, hogy sűrített tejből és vajból van.
Köszönöm a választ!
Ja, és mi ez a barna kis izéke a tetején? : )
Vikki
2012. október 29. - 15:10Igen, ennek karamell íze van:) Mivel tejes alapú, a sűrített tej meg ugye cukrozott, ami meg a karamell alapja, ezért a végeredmény egy sűrű, krémes karamell lesz, olyan ízzel, mint a vajkaramella a boltban.
A “barna kis izék” azok karamell ízű keménycukorkák. Nem írom ide a márkáját, de biztos vagyok benne, hogy ismered:)
Gabi
2012. november 1. - 09:09Szia! Nagyon tetszik a recepted. Mekkora tortaformát használtál?
Vikki
2012. november 1. - 09:41Szia!
Egy kb. 23 cm átmérőjű formával készült.
Gabi
2012. november 3. - 18:27Köszi, ki fogom próbálni mindenképp
Francesca
2013. február 24. - 12:48Én megcsináltam és nagyon finom lett, de lehetetlen belőle egy (vékony) szeletnél többet fogyasztani egyszerre, különösen egy ebéd végén, szóval nagyobb társaságoknak is bőven megfelel ilyen mennyiségben. 🙂 És igen, karamell íze van a tölteléknek.
Sajnos az enyém nem lett ilyen mutatós, de ezt a saját ügyetlen kezemnek köszönhetem.
A többi recepted is remek, legszívesebben az összeset kiróbálnám! Nagyon jó, hogy ilyen pontos, részletes, illusztrált leírásokat kapunk, köszönjük! 🙂
Vikki
2013. február 24. - 13:21Örülök, hogy ízlett:) (én egyébként simán képes vagyok belőle két szeletet is megenni:D)
Pálfy Attiláné
2013. február 26. - 17:23Isteni finom ez a trüffel! Tegnap kaptam belőle. Én egy elfogulatlan nagymama vagyok, ritka szerencsés, mert ügyes, okos és még szép is az unokám.(de a süti hizla, ajánlott lassan enni, hogy soká tartson)
Vikki
2013. február 26. - 17:50Talán ő készítette el?:)
Eda
2013. május 27. - 09:42Szia, szombaton megcsináltam, ISTENI FINOM csokibomba 🙂 A diétámnak annyi 🙂 Nagyon szép az oldalad és nagyon jók a receptjeid. Még fogok innen pár dolgot hasznosítani 🙂
Vikki
2013. május 27. - 09:45Szia,
köszönöm, örülök, hogy neked is ízlett, az egyik legjobbal kezdted:) Remélem majd a többi is ízleni fog!:)
Tomad
2014. január 6. - 19:42Sziasztok!
Aki erre jár,ki ne hagyja ezt a tortát!!! 🙂 Fantasztikusan finom!! Ahogy a keksz a karamellel és a krémmel harmonizál….. húú nagyon fincsi! Karácsonyra már harmadszor csináltam meg.Le a kalappal a megalkotója előtt!
Legnagyobb elismerésként bekerült a családi szakácskönyvbe!
Vikki
2014. január 6. - 20:43Szia,
őszintén örülök, hogy ilyen sikere volt! 🙂
Mariann
2015. február 11. - 10:06Valóban nagyon finom és gyönyörű torta! Ma fogom ismét elkészíteni 10 fős gyerekseregnek és tudom, hogy nem fogok csalódást okozni 🙂
Ildi
2016. július 18. - 19:58Szia,
Isteni a torta, de lenne egy kerdesem: hol csinaltam rosszul, ugyanis a karamell nagyon kemeny lett, villaval alig vaghato, kes kellett hozza.
Elkepzelheto, hogy tul sokaig foztem?
Elore is koszonom a valszt.
Gratulalok az oldalhoz, nagyon szep, sokat fogok benezni ide 🙂
Udv,
Ildi
Vikki
2016. július 20. - 08:55Szia Ildi,
köszönöm szépen 🙂 A karamellt illetően, igen, az lehetett a gond, hogy túl sokáig forrt és “megégett” benne a cukor, ezért lett nagyon sűrű és kemény. Legközelebb közepes hőfokon próbáld és ha látod, hogy már nyúlós, de még folyós az állaga, le is veheted.
Gál Erika
2017. február 27. - 16:22Szia. azt szeretném megkérdezni tőled, ha magasabbat szeretnék, csinálhatom-e dupla adagból?
Vikki
2017. március 5. - 19:46Szia,
ha magasabbra szeretnéd, inkább azt javaslom, kisebb formát használj. Mivel elég karakteres, így szerintem egy szimpla adag elég belőle. 🙂