2012. március 30.


Száraz sütik, Kocka süti

Karamellás brownie

Ez az a süti, ami kicsit se mutatós, akárhogyan fotózom, sehogy se szép, viszont nagyon-nagyon finom!

Ez a karamellás változat szerintem még jobb, mint a korábban készített sajttortás. Igaz, lehet, hogy részre hajló vagyok, mert imádom a karamellt. Különösen a dulce de leche-t (cukrozott sűrített tejből készült karamell). Volt még itthon egy kevés és hogy véletlen se vesszen kárba, készítettem egy gyors és egyszerű brownie-t, amibe belekevertem. Nagyon jó lett így együtt!

Hozzávalók

  • 12 dkg étcsoki
  • 12 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 7 dkg liszt
  • 1 ek. holland kakaó
  • csipet só

Karamell:

  • 1 tubus cukrozott sűrített tej (150g)
  • (1,5 dkg vaj, ha serpenyőben készítjük a karamellt)

Elkészítés

  1. A karamellt vagy sütőben készítjük (dulce de leche): egy tűzálló tálba nyomjuk a sűrített tejet, ezt beletesszük egy hasonló méretű tepsibe, vizet öntünk köré és alufóliával lefedve 220 fokos sütőbe toljuk 2 órára. Közben félóránként átkeverjük.
  2. A másik (gyorsabb) lehetőség: teflon serpenyőben a vajat és a sűrített tejet összemelegítjük, jól átkeverjük, majd közepes lángon kevergetés nélkül addig hagyjuk forrdogálni, míg sűrű, aranybarna karamellt nem kapunk. (ez kb. fél óra)
  3. A brownie-hoz csokit egészen apróra vágjuk (így hamarabb felolvad és kisebb az esélye, hogy megég) és gőz fölött a margarinnal felolvasztjuk, megvárjuk míg langyosra hűl.A csokit felaprítjuk
  4. A csokis alaphoz egy nagy tálban elkeverjük a két tojást a cukorral.
  5. Ezután hozzákeverjük a cukros tojásos masszához a felolvasztott csokoládét, majd a lisztet, a kakaót és simára keverjük.
  6. Az elkészült masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 30×15 cm) öntjük.
  7. A karamellt foltokba rákanalazzuk a csokis alapra, majd egy fakanál nyelével összemárványosítjuk.Dulce de leche került a brownie alapra
  8. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt megsütjük.
  9. Megvárjuk míg kihűl és felkockázzuk.A kihűlt karamellás brownie-t felkockázzuk

És már kész is!:) Érdemes szeletelés után a kockák alá kis sütőpapír kockákat/bonbonpapírt tenni, hogy ne ragadjon le a karamelltől.