

2012. március 30.
Tea sütik, Kocka süti
Karamellás brownie
Ez az a süti, ami kicsit se mutatós, akárhogyan fotózom, sehogy se szép, viszont nagyon-nagyon finom!
Ez a karamellás változat szerintem még jobb, mint a korábban készített sajttortás. Igaz, lehet, hogy részre hajló vagyok, mert imádom a karamellt. Különösen a dulce de leche-t (cukrozott sűrített tejből készült karamell). Volt még itthon egy kevés és hogy véletlen se vesszen kárba, készítettem egy gyors és egyszerű brownie-t, amibe belekevertem. Nagyon jó lett így együtt!
Hozzávalók
- 12 dkg étcsoki
- 12 dkg vaj
- 2 tojás
- 5 dkg cukor
- 7 dkg liszt
- 1 ek. holland kakaó
- csipet só
Karamell:
- 1 tubus cukrozott sűrített tej (150g)
- (1,5 dkg vaj, ha serpenyőben készítjük a karamellt)
Elkészítés
- A karamellt vagy sütőben készítjük (dulce de leche): egy tűzálló tálba nyomjuk a sűrített tejet, ezt beletesszük egy hasonló méretű tepsibe, vizet öntünk köré és alufóliával lefedve 220 fokos sütőbe toljuk 2 órára. Közben félóránként átkeverjük.
- A másik (gyorsabb) lehetőség: teflon serpenyőben a vajat és a sűrített tejet összemelegítjük, jól átkeverjük, majd közepes lángon kevergetés nélkül addig hagyjuk forrdogálni, míg sűrű, aranybarna karamellt nem kapunk. (ez kb. fél óra)
- A brownie-hoz csokit egészen apróra vágjuk (így hamarabb felolvad és kisebb az esélye, hogy megég) és gőz fölött a margarinnal felolvasztjuk, megvárjuk míg langyosra hűl.
- A csokis alaphoz egy nagy tálban elkeverjük a két tojást a cukorral.
- Ezután hozzákeverjük a cukros tojásos masszához a felolvasztott csokoládét, majd a lisztet, a kakaót és simára keverjük.
- Az elkészült masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 30×15 cm) öntjük.
- A karamellt foltokba rákanalazzuk a csokis alapra, majd egy fakanál nyelével összemárványosítjuk.
- 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt megsütjük.
- Megvárjuk míg kihűl és felkockázzuk.
És már kész is!:) Érdemes szeletelés után a kockák alá kis sütőpapír kockákat/bonbonpapírt tenni, hogy ne ragadjon le a karamelltől.