2012. július 1.


Gyümölcsös sütik, Száraz sütik, Felfújt

Cseresznyés clafoutis

Eddig még nem készítettem soha clafoutis-t, de mivel most kivételesen sok cseresznyénk volt, ezért gondoltam, kipróbálom. Nem egy látványos édesség, viszont nagyon könnyű és gyorsan el is készül.

Állagát tekintve nekem a teteje pihe-puha piskótás lett, ahol a gyümölcs van, ott viszont kicsit pudingszerű maradt (valószínűleg a cseresznye leve miatt). Az eredeti recept a Szakácsok könyvében szerepel, annyit módosítottam rajta, hogy tettem bele citromhéjat is. Igazából bármilyen gyümölccsel elkészíthető, akár meggyel vagy barackkal is.

Cseresznye

Hozzávalók

  • 125 g porcukor
  • 60 g liszt
  • 2 dl zsíros tej
  • 0,8 dl habtejszín
  • 3 tojás
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 30 dkg cseresznye
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A sárgákat a tejjel, a cukorral a liszttel, a tejszínnel, a vanília aromával és a citromhéjjal kézi habverővel simára keverjük és 2 órát pihentetjük.Készül a clafoutis
  3. A cseresznyét kimagozzuk.
  4. A pihentetési idő után a tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd a tojássárgás masszába forgatjuk.Tojásfehérje hab
  5. A cseresznyét sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük, majd ráöntjük a tojásos masszát. (eredetileg kör alakú kellett volna, de abban éppen más volt:))Készül a clafoutis
  6. 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 25 percig, majd visszavesszük a hőfokot 180-ra és további 10-15 percig sütjük. (ha nagyon barnul a teteje, fedjük le alufóliával).

Ha elkészült, langyosan tálaljuk.

Cseresznyés clafoutis