2014. május 9.


Krémes sütik, Muffin - cupcake

Citromos-bodzás muffin

Ez alkalommal egy igazán üde és frissítő finomság készült, méghozzá bodzával.  Puha, citromos muffinok bodzás-citromos sziruppal átitatva, amiket lágy, bodzás mascarpone koronáz. Jól hangzik?:)

Végre ismét édeskés bodzaillat lengi be a környékünket és ez az illatfelhő ihlette ezt a sütit. A virágokból készült is egyből házi bodza szirup, és ezt használtam fel a sütiben. A végeredmény pedig egészen friss ízhatás lett, amit az enyhén bodza ízű, krémes mascarpone egészít ki. Nagyszerű kora nyári desszert akár piknikre is az első meleg napsugarak mellé:)

Citromos-bodzás muffin

Hozzávalók

Muffin:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 dl étolaj
  • 1 pohár (175 g) natúr joghurt
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. bodza szörp

Szirup:

  • 1 dl bodza szörp
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 2 ek. méz

Máz:

  • 25 dkg mascarpone
  • 0,5 dl bodza szörp (ha esetleg íztelennek érezzük, több)
  • fél citrom reszelt héja

Pisztácia díszítésnek

Elkészítés

  1. A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, míg egészen halvány sárga lesz.
  2. Hozzáadjuk az olajat, a joghurtot és simára keverjük.Hozzáadjuk az olajat
  3. Majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a bodzaszörpöt is.Hozzáadjuk a bodzaszörpöt
  4. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a tojásos masszához szitáljuk és pár másodperc alatt simára keverjük.Belekeverjük a lisztet
  5. Papírral kibélelt sütőformába adagoljuk a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsülnek.Irány a sütő
  6. Addig elkészítjük a szirupot: a bodzaszörpöt a citromlevet és a mézet összekeverjük, majd elkezdjük melegíteni. Pár percig forraljuk, hogy egy kicsit sűrűsödjön.
  7. Mikor levettük a tűzről, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és hagyjuk langyosra hűlni.
  8. A megsült és még langyos muffinok tetejét egy villával több helyen megszurkáljuk, hogy a szirup jól beleivódhasson. Meglocsoljuk őket a sziruppal.Meglocsoljuk sziruppal
  9. A krémhez a mascarponét elkeverjük a bodza szörppel.Bodzás krém
  10. Megkenjük a muffinok tetejét a mascarponés krémmel, megszórjuk őket aprított pisztáciával továbbá használhatunk bodzavirágot is dekorációként.

Citromos-bodzás muffin