2019. december 13.
Sütés nélkül
Zserbó golyó
A karácsony zserbó nélkül majdnem olyan, mint mézeskalács nélkül… Elképzelhetetlen, ugye? Hogy senki se maradjon ki a zserbó élményből karácsonykor, ezeket a golyókat akár gluténmentes verzióban is elkészítheted!
A zserbó nem éppen a gyorsan összedobható sütik táborát erősíti, ez a zserbó ízű golyó, viszont igen: csak összegyúrod, kiformázod és sütés nélkül gyakorlatilag kész is! Ha gluténmentes verzióban szeretnéd elkészíteni, a nedves hozzávalókat (lekvár) fokozatosan add csak hozzá, mert a gluténmentes kekszek összetétele más-más, attól függően, milyen lisztből készült, így másképp veszi fel a nedvességet is. Előfordulhat, hogy az alap receptben megadott mennyiségnél több/kevesebb keksz/lekvár kell majd bele.
Bevallom, hogy nem vagyok nagy zserbó rajongó, ez a golyó azonban az egyik nagy kedvencem lett 😉
Hozzávalók
(kb. 20 db)
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 2-3 ek. rum aroma
- 10 dkg darált keksz
- 10 dkg darált dió
- 2 ek. aprított dió
- 3 ek. baracklekvár
- 2 ek. porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek. holland kakaó
- 1 kisebb kezeletlen narancs reszelt héja
Bevonáshoz
- 10 dkg étcsoki
- 2 ek étolaj
- aprított dió díszítéshez
Elkészítés
- Az aszalt barackot apró kockákra vágjuk, és egy éjszakára beáztatjuk rum aromába (ha nem lepi el teljesen egészítsük ki kevés vízzel)
- Másnap a barackot leszűrjük.
- Az összes hozzávalót kimérjük egy nagy tálba, hozzáreszeljük a kezeletlen narancs héját, hozzáadjuk az aszalt barackot és összegyúrjuk. Ha túl száraz lenne, kevés lekvárt még adhatunk hozzá, hogy összeálljon.
- Diónyi golyókat formázunk, majd rácsra sorakoztatjuk őket a bevonáshoz.
- A csokit apró kockára vágjuk és az olajjal gőz fölött folyamatosan kevergetve felolvasztjuk. Ha már csak pár nagyobb darab látszik benne, vegyük le a gőzről és így kevergessük tovább, míg fel nem olvadnak.
- A golyókat bevonjuk a csokival, majd tetszés szerint díszíthetjük durvára vágott dióval, arany ételfestékkel, vagy apró szórócukorral.