2015. január 9.
Krémes sütik, Sütés nélkül, Krém desszert
Sütőtökös trifle
Maradékmentő ötletnek sem utolsó ez a rendkívül egyszerű, ám annál finomabb édesség: krémes csokoládés és sütőtökös mascarpone, narancsos sütőtöklekvár, és mézeskalács, egymás után rétegezve. De ha semmi sem maradt karácsonyról, akkor sincs ok aggodalomra, arra is van megoldás:)
A trifle-ben az a nagyszerű, hogy nagyjából bármilyen gyümölccsel és tésztával, akár maradékkal is elkészíthető és tényleg végtelenül egyszerű. A képen látható példányokhoz külön sütöttem a mézeskalács ízű piskótás lapokat, de akár karácsonyról maradt mézeskalácsokat is tördelhetünk bele, azzal is tökéletes lesz. A krém lágy mascarpone, aminek egy részét sütőtökkel, a maradékot pedig étcsokival ízesítettem, hogy ellensúlyozza kicsit az édes ízt. És ugyan friss gyümölcs nem került bele, ami szintén alapvető alkotóeleme lenne a trifle-nek, helyette azonban a már korábban publikált narancsos sütőtöklekvárból került bele.
Hozzávalók
Krém:
- 20 dkg sütőtök püré
- 25 dkg mascarpone
- 5 dkg étcsoki
- fél narancs reszelt héja
- 1 csomag (Bourbon) vaníliás cukor (10g)
- narancsos sütőtök lekvár
Gingerbread:
- 16 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 tk őrölt gyömbér
- 2 tk őrölt fahéj
- fél tk szegfűszeg
- 6 dkg cukor
- 1 tojás
- 7,5 dkg méz
- 1 dl olaj
- 1 dl forró víz
- 1 tk holland kakaó (elhagyható, ezt csak a színe miatt)
Elkészítés
- Ha a mézeskalácsos réteget nem maradék sütiből készítjük: a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket, a cukrot, a kakaót, és a tojást egy nagy tálban összekeverjük.
- Ezután hozzáadjuk a mézet, az olajat, és a forró vizet és az egészet robotgéppel simára keverjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
- A krémhez a mascarpone-t két részre osztjuk 2/3 és 1/3 arányban. A 2/3-hoz hozzáadjuk a sütőtökpürét, valamint a vaníliás cukrot és simára keverjük.
- Ezután hozzáadjuk a reszelt narancshéjat is.
- Az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, majd megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl.
- Ekkor hozzáadjuk a szobahőmérsékletű (!) mascarpone-t és simára keverjük.
- Összeállítjuk az édességet: egy tetszőleges pohárba, üvegbe vagy kistálba először a sütőtökös krémből teszünk egy réteget. Erre kerül egy rétegnyi mézeskalács, majd ismét a sütőtökös krém.
- A következő réteg a narancsos sütőtök lekvár lesz, majd ismét a sütőtökös krém jön.
- Ezután egy rétegnyi csokis krém jön, majd a tetejére ismét a sütőtökösből kerül.
- Az édesség tetejét sütimorzsával és narancshéjjal esetleg csokireszelékkel díszítjük.