2015. január 9.


Krémes sütik, Sütés nélkül, Krém desszert

Sütőtökös trifle

Maradékmentő ötletnek sem utolsó ez a rendkívül egyszerű, ám annál finomabb édesség: krémes csokoládés és sütőtökös mascarpone, narancsos sütőtöklekvár, és mézeskalács, egymás után rétegezve. De ha semmi sem maradt karácsonyról, akkor sincs ok aggodalomra, arra is van megoldás:)

A trifle-ben az a nagyszerű, hogy nagyjából bármilyen gyümölccsel és tésztával, akár maradékkal is elkészíthető és tényleg végtelenül egyszerű. A képen látható példányokhoz külön sütöttem a mézeskalács ízű piskótás lapokat, de akár karácsonyról maradt mézeskalácsokat is tördelhetünk bele, azzal is tökéletes lesz. A krém lágy mascarpone, aminek egy részét sütőtökkel, a maradékot pedig étcsokival ízesítettem, hogy ellensúlyozza kicsit az édes ízt. És ugyan friss gyümölcs nem került bele, ami szintén alapvető alkotóeleme lenne a trifle-nek, helyette azonban a már korábban publikált narancsos sütőtöklekvárból került bele.

sütőtök trifle

Hozzávalók

Krém:

  • 20 dkg sütőtök püré
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg étcsoki
  • fél narancs reszelt héja
  • 1 csomag (Bourbon) vaníliás cukor (10g)
  • narancsos sütőtök lekvár

Gingerbread:

  • 16 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 2 tk őrölt fahéj
  • fél tk szegfűszeg
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg méz
  • 1 dl olaj
  • 1 dl forró víz
  • 1 tk holland kakaó (elhagyható, ezt csak a színe miatt)

 Elkészítés

  1. Ha a mézeskalácsos réteget nem maradék sütiből készítjük: a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket, a cukrot, a kakaót, és a tojást egy nagy tálban összekeverjük.A lisztes keverékhez adjuk a tojást
  2. Ezután hozzáadjuk a mézet, az olajat, és a forró vizet és az egészet robotgéppel simára keverjük.Hozzáadjuk a mézet
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.Irány a sütő
  4.  A krémhez a mascarpone-t két részre osztjuk 2/3 és 1/3 arányban. A 2/3-hoz hozzáadjuk a sütőtökpürét, valamint a vaníliás cukrot és simára keverjük.A sütőtökös krém
  5. Ezután hozzáadjuk a reszelt narancshéjat is.Hozzáadjuk a narancsot
  6. Az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, majd megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl.Felolvasztjuk a csokit
  7. Ekkor hozzáadjuk a szobahőmérsékletű (!) mascarpone-t és simára keverjük.Hozzákeverjük a mascarpone-t
  8. Összeállítjuk az édességet: egy tetszőleges pohárba, üvegbe vagy kistálba először a sütőtökös krémből teszünk egy réteget. Erre kerül egy rétegnyi mézeskalács, majd ismét a sütőtökös krém.Összeállítás
  9. A következő réteg a narancsos sütőtök lekvár lesz, majd ismét a sütőtökös krém jön.Rétegek
  10. Ezután egy rétegnyi csokis krém jön, majd a tetejére ismét a sütőtökösből kerül.
  11. Az édesség tetejét sütimorzsával és narancshéjjal esetleg csokireszelékkel díszítjük.

Sütőtök trifle

Sütőtök trifle