2012. január 23.
Sütés nélkül, Krém desszert
Narancsos trifle
Volt még egy kis másnapos gingerbread és a hozzá készült citromos mártásból is maradt még bőven és mivel nem akartam kidobni, ezért újrahasznosítottam, így lett belőle narancsos trifle.
A trifle eredetileg angol desszert, aminek nehézségi foka megegyezik a tiramisuval: krém-piskóta-gyümölcs lerétegezése egy pohárban vagy egy nagy tálban. És tádáám: kész a desszert. Készülhet főzött krémmel, mascarpone-val vagy akár csokoládé krémmel is, a friss gyümölcs helyett pedig használható hozzá lekvár, vagy frissen készült gyümölcsös ragu is. A piskóta szintén lehet sima, kakaós vagy bármilyen fűszerezésű, de helyettesíthető akár morzsásra tört keksszel is, amit általában meglocsolnak valamilyen likőrrel (ez most nálam kimaradt:). Tehát ez is egy olyan desszert, aminek a kreativitásunk (és az otthon éppen fellelhető maradékok) szab határt.
Hozzávalók
(újra leírom, hogy ne kelljen feleslegesen kattintgatni)
Gingerbreadhez:
- 16 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 tk őrölt gyömbér
- 2 tk őrölt fahéj
- fél tk szegfűszeg
- 6 dkg cukor
- 1 tojás
- 7,5 dkg méz
- 1 dl olaj
- 1 dl forró víz
- 1 tk holland kakaó (elhagyható, ezt csak a színe miatt)
Krémhez:
- 1 nagyobb citrom leve és héja
- 15 dkg cukor
- 5 dkg margarin
- 3 tojás
- 25 dkg mascarpone
- 2 narancs
Elkészítés
- A gingerbread-hez a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket, a cukrot, a kakaót, és a tojást egy nagy tálban összekeverjük.
- Ezután hozzáadjuk a mézet, az olajat, és a forró vizet és az egészet robotgéppel simára keverjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.
- Amíg sül, elkészítjük a citromos mártást: a citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és a cukorral együtt egy tálban gőz fölött addig melegítjük, még a cukor el nem olvad.
- Ekkor hozzáadjuk a margarint, megvárjuk még elolvad és levesszük a gőzről, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- Ha kicsit hűlt, egyenként hozzákeverjük a tojásokat kézi habverővel, és visszatesszük a gőz fölé, majd addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik.
- Mikor kihűlt a süti is és a krém is, összeállítjuk a trifle-t: a narancsokat megpucoljuk és kockákra vágjuk, a gingerbread-et apró darabokra tépkedjük, a citromos mártást pedig simára keverjük a mascarponéval.
- Egy nagy tál (vagy több üvegpohár) aljára rakunk egy réteget a sütiből, majd szórunk rá a narancskockákból és befedjük a citromos krémmel.
- Ezután addig folytatjuk a rétegezést amíg van a hozzávalókból úgy, hogy a tetejére a krém kerüljön.
- A tetejét ízlés szerint dekorálhatjuk tejszínhabbal vagy gyümölcsökkel.
És már kész is!:)