2012. január 23.


Sütés nélkül, Krém desszert

Narancsos trifle

Volt még egy kis másnapos gingerbread és a hozzá készült citromos mártásból is maradt még bőven és mivel nem akartam kidobni, ezért újrahasznosítottam, így lett belőle narancsos trifle.

A trifle eredetileg angol desszert, aminek nehézségi foka megegyezik a tiramisuval: krém-piskóta-gyümölcs lerétegezése egy pohárban vagy egy nagy tálban. És tádáám: kész a desszert. Készülhet főzött krémmel, mascarpone-val vagy akár csokoládé krémmel is, a friss gyümölcs helyett pedig használható hozzá lekvár, vagy frissen készült gyümölcsös ragu is. A piskóta szintén lehet sima, kakaós vagy bármilyen fűszerezésű, de helyettesíthető akár morzsásra tört keksszel is, amit általában meglocsolnak valamilyen likőrrel (ez most nálam kimaradt:). Tehát ez is egy olyan desszert, aminek a kreativitásunk (és az otthon éppen fellelhető maradékok) szab határt.

Hozzávalók

(újra leírom, hogy ne kelljen feleslegesen kattintgatni)

Gingerbreadhez:

  • 16 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 2 tk őrölt fahéj
  • fél tk szegfűszeg
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg méz
  • 1 dl olaj
  • 1 dl forró víz
  • 1 tk holland kakaó (elhagyható, ezt csak a színe miatt)

Krémhez:

  • 1 nagyobb citrom leve és héja
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 3 tojás
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 narancs

Elkészítés

  1. A gingerbread-hez a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket, a cukrot, a kakaót, és a tojást egy nagy tálban összekeverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a mézet, az olajat, és a forró vizet és az egészet robotgéppel simára keverjük.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.Gingerbread
  4. Amíg sül, elkészítjük a citromos mártást: a citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és a cukorral együtt egy tálban gőz fölött addig melegítjük, még a cukor el nem olvad.
  5. Ekkor hozzáadjuk a margarint, megvárjuk még elolvad és levesszük a gőzről, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  6. Ha kicsit hűlt, egyenként hozzákeverjük a tojásokat kézi habverővel, és visszatesszük a gőz fölé, majd addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik.
  7. Mikor kihűlt a süti is és a krém is, összeállítjuk a trifle-t: a narancsokat megpucoljuk és kockákra vágjuk, a gingerbread-et apró darabokra tépkedjük, a citromos mártást pedig simára keverjük a mascarponéval.
  8. Egy nagy tál (vagy több üvegpohár) aljára rakunk egy réteget a sütiből, majd szórunk rá a narancskockákból és befedjük a citromos krémmel.
  9. Ezután addig folytatjuk a rétegezést amíg van a hozzávalókból úgy, hogy a tetejére a krém kerüljön.
  10. A tetejét ízlés szerint dekorálhatjuk tejszínhabbal vagy gyümölcsökkel.Narancsos trifle

 

És már kész is!:)