2015. február 20.


Kelt tészták, Fánk

Ricottás-citromfüves fánk málnapürével

Idén sem maradhat ki a fánkszezon egy újabb fánkrecept nélkül: ezek a gombóckák ricottával készültek, és friss citromfűvel vannak ízesítve és illatos málnapüré készült hozzá:)

Igaz, hogy lassan vége a farsangi időszaknak de még kihasználhatjuk az utolsó napokat egy kis dőzsölésre. Mert ez a fánk tényleg az:) A ricottától puha, a citromfűtől és a citromos cukortól friss, a (friss) gyümölcsös málnapüré pedig még könnyedebbé teszi. Ráadásul nagyon gyorsan elkészül, ugyanis nem kell keleszteni sem, csak kikeverni a tésztát. Jöhet?:)

Ricottás-citromfüves fánk málnapürével

Hozzávalók:

  • 25 dkg ricotta
  • 2 tojás
  • 5dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • fél marék citromfű
  • 5 dkg liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • csipet só
  • kristalycukor és citromhéj a beforgatáshoz

Málna püré:

  • 20 dkg málna (fagyasztott is jó)
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek. kukoricakeményítő

Elkészítés:

  1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a ricottát, simára keverjük.Ricotta
  3. A citromfüvet apróra vágjuk és a reszelt citromhéjjal a masszába keverjük.Hozzáadjuk a citormfüvet
  4. A lisztet elkeverjük a sütőporral és két részletben a masszába forgatjuk.Hozzáadjuk a sütőporos lisztet
  5. Fél órára hűtőbe tesszük pihenni, majd két teáskanál segítségével apró gombócokat szaggatunk és a forró olajban kisütjük (kis gombócokat készítsünk, hogy rendesen átsüljenek! Sütés közben nőni fognak).Forró olajban kisütjük
  6. A forgatáshoz a kristálycukorhoz reszeljük a citromhéjat és ujjunkkal összemorzsoljuk, hogy az aroma átjárja.Citromos cukor
  7. A még meleg fánkokat a cukorba forgatjuk.
  8. A málnapüréhez a málnát a cukorral és a keményítővel egy lábasba tesszük és addig főzzük, míg sűrűsödni kezd.Málnapüré

A fánkokat a langyos málnapürével tálaljuk.

Ricottás-citromfüves fánk málnapürével

Ricottás-citromfüves fánk málnapürével