2018. november 23.


Krémes sütik, Torta

Répatorta sós karamellel

Illatos, fűszeres, mindig puha répatorta egy nagy adagnyi lágy, sós karamell szósszal nyakon öntve. Ti is pont erre vágytok most, nem? 🙂

A répatorta mostanra igazi klasszikus kávézós sütivé nőtte ki magát, szinte mindenhol találtok, változatos minőségben. Szerintem azonban nincs jobb, az otthon sült, biztosan friss és puha répatortánál! Főleg, ha nem az unalmas krémsajt, hanem édes-sós karamellszósz van a tetején. Készítsétek el akár már a karácsonyra hangolódva, a benne lévő fűszerek illata ugyanis a legjobb hangulatjavító!:)

 

Hozzávalók

  • 15 dkg répa
  • 13 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 csapott tk. sütőpor
  • 1 csapott tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 0,7 dl olaj
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • őrölt szegfűszeg

Sós karamell

  • 15 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • 1 tk. tengeri só
  • 0,8 dl tejszín

Elkészítés

  1. A tortához a répákat megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd aprítógépbe tesszük és felaprítjuk.Répa a répatortához
  2. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket egy tálban összekeverjük.
  3. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a lisztes keveréket, és simára keverjük.Répatorta készítése
  4. Ezután hozzákeverjük az aprított répát.Répatorta készítése
  5. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, majd belesimítjuk a masszát.Irány a sütő!
  6. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 40 perc alatt megsül.
  7. Kicsit hagyjuk hűlni a sütőformában, majd rácsra tesszük, és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  8. Addig elkészítjük a sós karamellt: a cukrot egy serpenyőbe tesszük és elkezdjük karamellizálni.Sós karamell készítése
  9. Ha már szép aranybarna, félrehúzzuk a serpenyőt és beletesszük a vajat. Pattogni, sercegni fog, és összehúzza a cukrot, de majd újra sima lesz, ha tovább melegítjük.
  10. Hozzáadjuk a sót is, és a tejszínből egy keveset, elkeverjük, majd közepes hőmérsékleten tovább melegítjük, hogy a tejszín és a karamellcsomók ismét egyneművé váljanak.Sós karamell öntet készítése
  11. A tejszínt fokozatosan adagoljuk, közben folyamatosan kevergetjük.
  12. Pár perc melegítés és folyamatos kevergetés mellett fényes, sima karamellszószt kapunk.Sós karamell szósz készítése
  13. A serpenyőt ismét félrehúzzuk és megvárjuk, míg a karamell teljesen kihűl.
  14. Ha már a répatorta és a karamell is kihűlt, a répatortát bevonjuk a karamellel.Répatorta bevonása sós karamell szósszal
  15. Legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy a karamell kicsit megdermedjen.

Répatorta sós karamellel

Répatorta sós karamellel