2012. április 2.
Krémes sütik, Muffin - cupcake
Répatorta muffin
Ez a muffin a sokszor megsütött répatortánk muffinosított változata. Így húsvét környékén valahogy mindig előkerül a répatorta, annak ellenére, hogy a fűszerek miatt inkább “karácsonyi” az íze. Talán a nyulak hibája:)
Répatorta persze nem csak húsvétkor készül, hanem elég gyakran, ha kell valami süti, mivel friss répa mindig van itthon, mert van egy elsőszámú (és egyetlen) fogyasztója:
aki egyszerűen megfogalmazta, hogy csak a kerek végű répa a jó répa, mert az édes, a másik meg mehet a levesbe. Ezt úgy adta tudtomra, hogy mikor vegyesen került a tálkájába, kiválogatta a belőle a jókat a többit meg kidobálta a földre:)
Úgyhogy már ezt is tudjuk, hogy ez a fajta lesz a legmegfelelőbb a répatortának is. Persze abból ő nem ehet:)
Hozzávalók
Tésztához:
- 15 dkg répa
- 13 dkg cukor
- 2 tojás
- 10 dkg liszt
- 1 csapott tk. sütőpor
- 1 csapott tk. szódabikarbóna
- csipet só
- 0,7 dl olaj
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. őrölt gyömbér
- őrölt szegfűszeg
Krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg cukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
Elkészítés
- A muffinokhoz a répát megtisztítjuk és lereszeljük.
- A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket egy tálban összekeverjük.
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a lisztes keveréket, és simára keverjük.
- Ezután hozzákeverjük a lereszelt répát.
- A masszát egyenlően elosztjuk a muffintepsi papírral kibélelt mélyedéseiben.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük, majd rácsra szedjük és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
- A krémhez a citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, egy lábasban hozzáadjuk a cukorhoz, és közepes lángon szirupot főzünk belőle (pár perc, míg a cukor teljesen el nem olvad).
- Megvárjuk, míg a cukorszirup teljesen kihűl, és hozzákeverjük a mascarponéhoz.
- A citromos krémet habzsákba töltjük és a muffinok tetejére nyomjuk (vagy egyszerűen a tetejükre kanalazzuk).
- A muffinok tetejét díszíthetjük reszelt répával vagy fondant répával.
- Legalább 1 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém.
Jessica
2014. március 17. - 14:05Hány db muffin készül el ezzel a recepttel?
Vikki
2014. március 17. - 23:05Szia,
12 darab lesz belőle.
Szilvi
2021. január 20. - 18:33Isteni recept! 😊
A kislányom első születésnapjára csináltam meg, annyi változtatással, hogy 2 piskótát sütöttem, és közé illetve a tetejére mascarpone krémet( tejszínhabot raktam hozzá még!) kentem! Mindenkinek nagyon ízlett! Köszönjük a receptet! ❤️🥕
Vikki
2021. január 20. - 21:29Szívesen, örülök, hogy sikered volt vele és ízlett! 😊
Anita Pilisről
2014. október 30. - 10:20Leírtam a receptet és ki próbálom majd! Imádjuk a muffin sütit. Köszönöm. 🙂
Lilla
2017. április 12. - 19:56Keserű lett, talán sok a sütőpor/szódabikarbóna?
Vikki
2017. április 29. - 12:27Szia,
attól inkább sós lenne. Valószínűleg a répa volt olyan fajta, ami kicsit kesernyés. A kerek végűt ajánlom, az szinte mindig édes 🙂
Dóra
2017. május 6. - 13:34Szia!
Nagyon finom lett, köszönöm a receptet! Ha marad belőle, hűtőben tárolva másnap is jó? Van tapasztalatod?
Köszi,
Dóra
Vikki
2017. május 7. - 22:56Szia!
2-3 napot gond nélkül eláll a hűtőben, a krém miatt mindenképp hűtést is igényel.
Luca
2019. április 15. - 11:21Szia!
Csodás a recept, évek óta minden húsvétkor elkészül. Igazad van, ízvilágban inkább “karácsonyos”, de ezzel a csodás cukorszirupos krémmel a tetején isteni.
Minden elismerésem, imádom az egész oldalt, remélem lesz időm több receptet is kipróbálni! 🙂
Vikki
2019. április 15. - 12:30Szia Luca,
köszönöm, örülök, hogy jól sikerült és ez lett az egyik kedvenced! 🙂
Petruri
2020. április 9. - 12:17Szia ☺️
A sütésnél légkeverès vagy alul-felül sütésre legyen állítva a sütő?
Megcsinálnám húsvétra a családnak és nem szeretném elrontani ☺️
Vikki
2020. április 10. - 09:15Szia!
Mindkettővel működni fog, én légkeveréssel szoktam sütni mindent, mert így biztosan egyenletesen sül ☺️
Csilla
2020. április 11. - 14:26Nekem szaraz lett a teteje a belseje meg lukacsos 🙁
Vikki
2020. április 11. - 18:10Szia Csilla,
a lyukacsos szerkezet valószínűleg amiatt lett, hogy a sütőpor idő előtt elkezdett dolgozni a tésztában. Minden kevert sütire igaz, akár muffin, akár piskóta, vagy bármi hasonló, hogy ha sütőpor, vagy szódabikarbóna van benne, nem szabad sokáig kevergetni, amint homogén a tészta, mehet a formába és egyből a meleg sütőbe.
Sütésnél figyelj majd a hőfokra és a sütési időre, így nem fog megszáradni legközelebb 😉
Zita
2020. április 16. - 19:05Ez valami isteni finom! Repatortàt már sokszor sütöttem, mert mindketten imádjuk a férjemmel, de ez még attól is sokkal finomabb. Én philadelphia sajtkrémet édesítővel tettem a tetejére, és így is szuper lett! Köszönöm a receptet, legközelebb egyből dupla adagot sütök! ☺️
Hajnal
2021. május 15. - 17:43Elkészítettem én is, nagyon finom lett 😋
Andi
2023. április 8. - 12:19Szia. A 180 fok az a légkeverés hőfoka? 🙂 Vagy az 160 fok.
Előre is köszi 🤗
Vikki
2023. április 8. - 14:16Szia,
légkeverésen sütöttem ezen a hőfokon.
Éva
2023. április 14. - 17:09Köszönöm a receptet, nagyon-nagyon finom lett.
Legkozelebb, ami holnap lesz, dupla adagot készítek.:)
Vikki
2023. április 15. - 09:00Szívesen, örülük, hogy ilyen sikered volt vele! 😊