2012. április 2.
Ötletek, Dekoráláshoz
Répák dekoráláshoz
Az összes boltot végigjártam már, de soha sehol nem találtam répa formájú “marcipánt” a répatortámra/muffinjaimra. Úgyhogy meguntam és készítettem itthon.
Elég időigényes ezekkel vacakolni sajna, de ha sehol se lehet kapni, akkor megéri. A répák ezúttal is fondant-ból készültek, ahogy a nyuszik is.
Hozzávalók
- 25 dkg porcukor
- 2 ek. víz
- 1 tk. zselatin
- 1 tk. méz
- 10 g margarin
- narancssárga (sárga+piros) ételfesték
- zöld ételfesték
Elkészítés
- A porcukrot átszitáljuk.
- A zselatint és a vizet egy fém tálba öntjük (vagy olyan edénybe, ami passzol egy lábasra) és gőz fölött felolvasztjuk a zselatint. (akkor jó, ha már teljesen átlátszó, nincsenek benne darabkák)
- Ekkor hozzáadjuk a margarint és a mézet, megvárjuk, míg elolvadnak és levesszük a gőzről a tálat.
- Az így kapott keveréket a porcukorhoz öntjük és összegyúrjuk.
- Egy sima, ruganyos masszát kapunk, valami olyasmit, mint a gyurma. (ha túl száraz lenne, akkor pár csepp vizet teszünk hozzá, ha túl ragacsos, akkor pedig porcukrot szitálunk még hozzá).
- Két részre szedjük és belegyúrjuk az ételfestéket. (a zöld kisebb a narancssárga pedig nagyobb rész legyen)
- A masszát folpackba csomagoljuk és 2-3 órát pihentetjük.
- Pihentetés után a narancssárga golyóból kb. fél cm átmérőjű hengert sodrunk. (több részletben érdemes, hogy ne száradjon ki, a maradékot mindig visszacsomagolva)
- A hengert 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
- A kis darabkákat még egyszer átgyúrjuk és az egyik végénél enyhén lenyomva elvékonyítjuk formázás közben.
- Egy kés élével apró csíkokat vágunk a répákba (elhagyható).
- A zöld részhez a zöld masszából nagyon vékony, kb. fogpiszkáló vastagságú hengert formázunk.
- A henger végét V betű alakban visszahajtjuk és elvágjuk.
- A répák vastagabb végét enyhén megnedvesítjük és rányomjuk a V alakú zöldek aljára, majd folpackra tesszük őket száradni.
- A megszáradt répák aljáról óvatosan lehúzzuk a folpackot, ha szükséges, átfordítjuk őket, hogy az aljuk is teljesen megszáradjon.