2012. április 2.


Ötletek, Dekoráláshoz

Répák dekoráláshoz

Az összes boltot végigjártam már, de soha sehol nem találtam répa formájú “marcipánt” a répatortámra/muffinjaimra. Úgyhogy meguntam és készítettem itthon.

Elég időigényes ezekkel vacakolni sajna, de ha sehol se lehet kapni, akkor megéri. A répák ezúttal is fondant-ból készültek, ahogy a nyuszik is.

Hozzávalók

  • 25 dkg porcukor
  • 2 ek. víz
  • 1 tk. zselatin
  • 1 tk. méz
  • 10 g margarin
  • narancssárga (sárga+piros) ételfesték
  • zöld ételfesték

Elkészítés

  1. A porcukrot átszitáljuk.
  2. A zselatint és a vizet egy fém tálba öntjük (vagy olyan edénybe, ami passzol egy lábasra) és gőz fölött felolvasztjuk a zselatint. (akkor jó, ha már teljesen átlátszó, nincsenek benne darabkák)
  3. Ekkor hozzáadjuk a margarint és a mézet, megvárjuk, míg elolvadnak és levesszük a gőzről a tálat.
  4. Az így kapott keveréket a porcukorhoz öntjük és összegyúrjuk.A porcukorhoz adjuk a zselatinos keveréket
  5. Egy sima, ruganyos masszát kapunk, valami olyasmit, mint a gyurma. (ha túl száraz lenne, akkor pár csepp vizet teszünk hozzá, ha túl ragacsos, akkor pedig porcukrot szitálunk még hozzá).
  6. Két részre szedjük és belegyúrjuk az ételfestéket. (a zöld kisebb a narancssárga pedig nagyobb rész legyen)
  7. A masszát folpackba csomagoljuk és 2-3 órát pihentetjük.
  8. Pihentetés után a narancssárga golyóból kb. fél cm átmérőjű hengert sodrunk. (több részletben érdemes, hogy ne száradjon ki, a maradékot mindig visszacsomagolva)
  9. A hengert 2-3 cm-es darabokra vágjuk.A fondant-ból hengert formázunk és feldaraboljuk
  10. A kis darabkákat még egyszer átgyúrjuk és az egyik végénél enyhén lenyomva elvékonyítjuk formázás közben.Répákat formázunk
  11. Egy kés élével apró csíkokat vágunk a répákba (elhagyható).
  12. A zöld részhez a zöld masszából nagyon vékony, kb. fogpiszkáló vastagságú hengert formázunk.
  13. A henger végét V betű alakban visszahajtjuk és elvágjuk.Répa levél
  14. A répák vastagabb végét enyhén megnedvesítjük és rányomjuk a V alakú zöldek aljára, majd folpackra tesszük őket száradni.Elkészült répák
  15. A megszáradt répák aljáról óvatosan lehúzzuk a folpackot, ha szükséges, átfordítjuk őket, hogy az aljuk is teljesen megszáradjon.