2012. február 24.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Muffin - cupcake

Red velvet cupcake málnával

A red velvet (vagy vörös bársony) torta valójában egy kakaós torta alap, aminek az érdekessége a színében rejlik, nevezetesen az, hogy vöröses árnyalatú. Ezt eredetileg író és némi ecet segítségével érhetjük el, ami így kiemeli a kakaó vöröses árnyalatát. Na de a modern világban, az ételfestékek korában ezt sokkal egyszerűbben is elkészíthetjük.

Ezt a muffint (vagy inkább tortácskát) szülinapi ajándéknak készítettem.  Sokáig gondolkodtam rajta, mit készítsek, ami mutatós is és persze finom is. Aztán eszembe jutott a red velvet torta, volt itthon egy kis mirelit málna és fél óra alatt már kész is volt a mini torta:)

málna

Hozzávalók

Red velvet torta:

  • 12,5 dkg liszt
  • fél cs. sütőpor (6 g)
  • csipet só
  • 1 ek. holland kakaó
  • 5,5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • pár csepp vanília aroma
  • 1 dl író vagy zsíros tej (3,5%-os)
  • 1 ek. piros ételfesték
  • fél kk. ecet
  • fél kk. szódabikarbóna
  • 10 dkg málna (lehet mirelit is)

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • fél citrom leve

Elkészítés

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport, szódabikarbónát és egy csipet sót.
  2. Egy másik tálban robotgéppel simára keverjük a cukrot és a vajat, majd hozzáadjuk a tojást és a vanília aromát és az egészet simára keverjük.
  3. A tejhez/íróhoz hozzákeverjük az ételfestéket és az ecetet.
  4. Felváltva hozzáadjuk a vajas-tojásos keverékhez a lisztet és a tejes keveréket és csomómentesre keverjük.
  5. Az így kapott piros masszát egyenlően elosztjuk a muffin tepsi papírral kibélelt mélyedéseiben és néhány málnaszemet nyomunk beléjük. (ha fagyasztott volt, akkor ne engedjük fel előtte)Készül a málnás red velvet muffin
  6. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 25-30 perc alatt megsütjük.
  7. Addig elkészítjük  a krémet: a porcukorhoz adunk 2 ek. forró vizet és elkeverjük. Hozzáadjuk a mascarponét és a fél citrom levét és az egészet simára keverjük.
  8. Amíg a muffinok kihűlnek, berakjuk egy kicsit a hűtőbe a krémet is, így könnyebb lesz kinyomni.
  9. Mikor a muffinok már kihűltek, nyomózsákba töltjük a krémet és tetszőleges mintában a muffinok tetejére nyomjuk (én apró virágokat formáztam, de lehet egyszerűen csigavonalban is rányomni.)Krémsajt virágocskák
  10. Díszíthetjük még ezen kívül bármilyen szórócukorral, vagy akár málnával is.
  11. Egy órára még visszarakjuk a hűtőbe, hogy a krém szépen megdermedjen.Belül vörös bársony

És kész is, összességében(a hűtési időt leszámítva) a díszítéssel együtt 1 óra alatt elkészíthető. Bármilyen ünnepi alkalomra tökéletes választás:)