2012. február 24.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Muffin - cupcake
Red velvet cupcake málnával
A red velvet (vagy vörös bársony) torta valójában egy kakaós torta alap, aminek az érdekessége a színében rejlik, nevezetesen az, hogy vöröses árnyalatú. Ezt eredetileg író és némi ecet segítségével érhetjük el, ami így kiemeli a kakaó vöröses árnyalatát. Na de a modern világban, az ételfestékek korában ezt sokkal egyszerűbben is elkészíthetjük.
Ezt a muffint (vagy inkább tortácskát) szülinapi ajándéknak készítettem. Sokáig gondolkodtam rajta, mit készítsek, ami mutatós is és persze finom is. Aztán eszembe jutott a red velvet torta, volt itthon egy kis mirelit málna és fél óra alatt már kész is volt a mini torta:)
Hozzávalók
Red velvet torta:
- 12,5 dkg liszt
- fél cs. sütőpor (6 g)
- csipet só
- 1 ek. holland kakaó
- 5,5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- pár csepp vanília aroma
- 1 dl író vagy zsíros tej (3,5%-os)
- 1 ek. piros ételfesték
- fél kk. ecet
- fél kk. szódabikarbóna
- 10 dkg málna (lehet mirelit is)
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- fél citrom leve
Elkészítés
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport, szódabikarbónát és egy csipet sót.
- Egy másik tálban robotgéppel simára keverjük a cukrot és a vajat, majd hozzáadjuk a tojást és a vanília aromát és az egészet simára keverjük.
- A tejhez/íróhoz hozzákeverjük az ételfestéket és az ecetet.
- Felváltva hozzáadjuk a vajas-tojásos keverékhez a lisztet és a tejes keveréket és csomómentesre keverjük.
- Az így kapott piros masszát egyenlően elosztjuk a muffin tepsi papírral kibélelt mélyedéseiben és néhány málnaszemet nyomunk beléjük. (ha fagyasztott volt, akkor ne engedjük fel előtte)
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 25-30 perc alatt megsütjük.
- Addig elkészítjük a krémet: a porcukorhoz adunk 2 ek. forró vizet és elkeverjük. Hozzáadjuk a mascarponét és a fél citrom levét és az egészet simára keverjük.
- Amíg a muffinok kihűlnek, berakjuk egy kicsit a hűtőbe a krémet is, így könnyebb lesz kinyomni.
- Mikor a muffinok már kihűltek, nyomózsákba töltjük a krémet és tetszőleges mintában a muffinok tetejére nyomjuk (én apró virágokat formáztam, de lehet egyszerűen csigavonalban is rányomni.)
- Díszíthetjük még ezen kívül bármilyen szórócukorral, vagy akár málnával is.
- Egy órára még visszarakjuk a hűtőbe, hogy a krém szépen megdermedjen.
És kész is, összességében(a hűtési időt leszámítva) a díszítéssel együtt 1 óra alatt elkészíthető. Bármilyen ünnepi alkalomra tökéletes választás:)
Kate
2012. február 24. - 23:47Viki,
nagyon jól néz ki s biztos olyan finom, mint a többi sütid! Gratulálunk!!!
Most már tudom, hogy mi lesz az ajándék a következő ünnep alkalmával 🙂
Remélem a család szülinaposa is örült eme szép meglepinek! 🙂
Vikki
2012. február 25. - 09:13Köszi!:) De készítsd is ám el!:D A következő ünnepre majd azért szerzek egy jobb habzsákot…
Emese
2013. október 29. - 17:09Szia:)
El szeretném készíteni torta formájában. Szerinted dupla mennyiség elegendő lesz hozzá?
Valamint ugye most nincs málna szezon, szóval nélküle is finom?(még nem kóstoltam)
Előre is köszönöm a válaszod:)
Vikki
2013. október 29. - 20:07Szia Emese,
szerintem igen, a dupla mennyiség elég lesz egy 20-22 cm-es tortaformához. Egyébként fagyasztott málnával is tökéletes, azt ilyenkor is be lehet szerezni bárhol, ha fagyosan beleforgatod a tésztában teljesen jó lesz:) De ha nem raksz bele málnát, a krémnél dupla mennyiséget véve meg is tudod tölteni a tortát vele. Vagy esetleg málnalekvárral is töltheted a tortát, szimpla adag krém mellett;)
Emese
2013. október 30. - 16:01Köszönöm szépen:)