2019. április 12.
Sütés nélkül, Krém desszert
Pisztáciás tiramisu
Talán az egyik legegyszerűbb pisztáciás desszert ez a pisztáciás tiramisu, viszont szerintem a tiramisuk legfinomabb verziója! Bár én elfogult vagyok..:)
Pisztácia rajongóként állítom, ez a desszert mindenki számára kötelezően elkészítendő, aki mindig a pasztell zöld finomságot keresi messziről a fagyis pultban. A valódi pisztáciából készült pasztától hihetetlenül intenzív, igazi pisztácia íze lesz, mint amilyen a jó minőségű fagyik esetében. A jó hír, hogy már több webshopban is beszerezhető ez az alapanyag, a rossz, hogy elég borsos áron. De megéri a befektetést!;) Mivel több változat is létezik, más-más gyártóktól, ezért azt javaslom, az itt megadott paszta mennyiségnél kevesebbel kezdjétek ízesíteni, és ha nem elég intenzív, utólag tegyetek még hozzá, hogy biztosan megfelelő legyen az íze.
Hozzávalók
- 25 dkg mascarpone
- 3 tojás
- 2 ek porcukor
- 1 tk. pisztácia paszta
- 1/4 csomag bourbon vaníliás cukor
- 1 ek kristálycukor
- 0,5 dl tej
- 1 kk. pisztácia paszta
- 1 csomag babapiskóta
- aprított pisztácia díszítésnek
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjékből kemény habot verünk.
- A sárgákat 2 ek. porcukorral habosra keverjük.
- A cukros tojássárgájába belekeverjük a mascarpone-t, és simára keverjük.
- Óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot.
- A krémet két részre osztjuk, egyik felébe belekeverjük a pisztácia pasztát, a másikba pedig a vaníliát.
- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 ek. cukrot és kevés pisztácia pasztát, kicsit átmelegítjük, hogy a cukor és a paszta is feloldódjon (a paszta nem biztos, hogy teljesen fel fog olvadni, de ez nem probléma).
- Ezután egy tálban elkezdjük rétegezni: először egy réteg sima krémet kenünk a tál aljára, majd egymás mellé sorakoztatunk egy réteget a tejbe áztatott piskótából. Meglocsoljuk kevés tejjel, majd teszünk rá egy újabb réteg krémet, ezúttal a pisztáciásból.
- A legfelső réteg tetejére elszórtan apró pisztácia paszta pöttyöket teszünk, amit egy kanál nyelével óvatosan összemárványosítunk a krémmel.
- Legalább 3 órára hűtőbe tesszük, de jobb ha egy egész éjszakát áll, akkor jobban összeérnek az ízek.
- Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott pisztáciával.