2013. december 13.
Gyümölcsös sütik, Kelt tészták, Tea sütik, Kalács
Panettone
Itt a következő karácsonyi receptötlet, egyenesen Olaszországból, telepakolva mindenféle finomsággal: kandírozott narancs, pisztácia és illatos fűszerek… Csakis jó lehet!:)
Ez, az eredetileg Milánó környékéről származó édes kalácsféle, igazi karácsonyi sütemény. Az eredeti verzió mazsolával és kandírozott narancs és citromhéjjal készül, én viszont most kicsit változtattam rajta. A mazsola helyett vörösáfonya került bele, valamint a kandírozott mellé friss narancshéj is, továbbá illatos fűszerekkel is ízesítettem. Szóval ez már nem a legautentikusabb változat, egy kicsit a saját ízlésemre formáltam. A kelesztési ideje ugyan nagyon hosszú, kétszer kell keleszteni, viszont ezt leszámítva a tésztát összeállítani nagyjából 15 percbe telik. A végeredmény, a puha, mindenféle jósággal teli kalácsok azonban abszolút megérik a várakozást:) Akár remek karácsonyi ajándék is lehet belőle!
Hozzávalók
8 db kisméretű (7 cm átmérőjű) formához:
- 1,2 dl langyos tej
- 1 tk. méz
- 2,5 dkg élesztő
- 40 dkg liszt
- csipet só
- 1 nagyobb tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg joghurt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg kandírozott narancséj
- 1 marék apróra vágott pisztácia
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
- 5 dkg apróra vágott (sütésálló) csoki
- fél narancs reszelt héja
- fél citrom reszelt héja
- csipet szegfűbors,
- csipet bourbon vanília
1 tojás a kenéshez
Elkészítés
- A langyos tejben elkeverjük a mézet és az élesztőt, így krémes állagú lesz, így hagyjuk, hogy kicsit felhabosodjon.
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a joghurtot, a tojást és egy csipet szegfűszeget és vaníliát, végül az élesztős tejet is.
- Egy lágy, könnyen gyúrható tésztát kapunk, amihez hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd ezután 10 percig dagasztjuk (ha túl lágy lenne a tészta, adjunk hozzá még egy kevés lisztet)
- Az így kapott tésztát konyharuhával letakarva langyos helyen 1,5-2 órát kelesztjük.
- Ekkor hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket, a csokit és a narancs és citromhéjat, majd letakarva további 45 percet kelesztjük.
- Papírformákba adagoljuk a tésztát, a tetejét megkenjük enyhén felvert tojással.
- A sütőt melegítsük elő 250 fokra, majd mielőtt betesszük őket sülni, csökkentsük a hőfokot 200 fokra.
- 20-30 perc alatt szép pirosra sülnek.
Barbara
2013. december 14. - 15:11Szia!
Nagyon szeretjük a süteményeidet, különösen a pitéket és a muffinokat. Ez a recept is nagyon tetszik, egyetlen kérdésem van ezzel kapcsolatban: hol veszel ilyen papírformát? Ez sütőpapír?
Nagyon köszönöm a válaszodat!
Üdv, Barbi
Vikki
2013. december 14. - 15:29Szia Barbi,
e-mailben válaszoltam 🙂
Zizu
2013. december 16. - 18:35Kedves Vikki!
Nekem is nagyon tetszik ez a sütid, de engem az is érdekelne, hogy ilyen formát hol lehet kapni?
Vikki
2013. december 16. - 21:57Szia Zizu,
válaszoltam e-mailben:)
évi
2013. december 17. - 15:36szia!én is szeretném megtudni hogy hol kapható ez a papir.üdv.évi
Annamari
2013. december 19. - 21:11Szia! Nagyon szeretem a receptjeidet! Ezt ki fogom próbálni, amint túl leszünk a karácsonyi beigli-zserbó-Zsuzsi szelet triumvirátus megsütésén. Nekem is egyébként ugyanaz lenne a kérdésem: honnan szerzed be a formát? Köszi 😉
Zizu
2013. december 20. - 22:13Vikki!
Köszönöm!
Annamari
2013. december 25. - 01:11Köszi 🙂
Vica
2015. december 9. - 18:03Szia 🙂 Nagyon jó a recept,kipróbáltam. De nekem is ugyanaz a kérdésem,merre szerezted be a formát?
Vikki
2015. december 10. - 14:35Szia Vica,
válaszoltam e-mailben 🙂