2015. január 16.
Krémes sütik, Muffin - cupcake
Ombre cupcake
Színes, habos süti egy ünnepi alkalomra: bizony, már 3 éve, hogy kiposztoltam az első bejegyzést a Sütidobozra. Boldog szülinapot Sütidoboz!:)
Az első bejegyzés szintén egy cupcake volt, mégpedig ez a csokis-mentás. A szülinapi poszt pedig szintén az lett, ennél azonban már inkább a látvány, mint az ízek a dominánsak. Már régebb óta ki akartam próbálni, hogy muffin/cupcake formájában is működik-e a színes átmenet. Jelentem, igen:) Érdemes zselés állagú ételfestéket választani hozzá, mert a legsötétebb rétegnek nagyon intenzívnek kell lennie, hogy szépen kijöjjenek az árnyalatok. Ízek tekintetében egy sima vaníliás tésztáról van szó, amire szintén vanília ízű, színes krém került. Már látom magam előtt, hogy csajos (szüli)napok elengedhetetlen kiegészítője lesz ezentúl ez a süti:)
Hozzávalók
Tészta:
- 2 tojás
- 12 dkg cukor
- fél csomag vaníliás cukor
- 18 dkg liszt
- 0,75 dl tej
- 0,75 dl olaj
- fél csomag sütőpor (6g)
- rózsaszín ételfesték
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl hideg tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 ek. cukor
- rózsaszín ételfesték
szórócukor díszítésnek
Elkészítés
- A tésztához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjékből 2 dkg cukorral kemény habot verünk.
- A sárgákhoz hozzáadjuk a maradék cukrot és habosra keverjük. Ekkor hozzáadjuk a tejet és az étolajat és simára keverjük.
- A lisztet a sütőporral és egy csipet sóval összekeverjük, majd a tojássárgás masszához szitáljuk és az egészet csomómentesre keverjük.
- Végül hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is.
- Egy cseppételfestéket keverünk a tésztához, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
- A másik két tálkához mindig egy kicsivel több festéket keverünk, hogy két sötétebb árnyalatot kapjunk.
- A muffin tepsit kibéleljük papírral.
- Először a legsötétebb tésztát kanalazzuk a a mélyedések aljára, majd erre az egy árnyalattal világosabbat, végül a leghalványabb kerüljön a tetejére.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.
- Rácsra szedjük őket és megvárjuk, míg kihül.
- A krémhez a hideg tejszínt habbá verjük.
- A mascarponét a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot is.
- Adunk hozzá egy kevés rózsaszín festéket, majd 3 egyenlő részre osztjuk. Itt is mindegyik tálkához egy kicsivel több festék kerül majd, hogy meglegyenek az árnyalatok.
- Nyomózsákba töltjük és kidíszítjük a tortácskákat.
- A tetejét szórócukrokkal díszítjük.
Próbálkoztam egy átmenetes verzióval is, de mivel tortadekorálásban még nem vagyok profi, így ez a változat hagy némi kívánni valót maga után:)
És a belseje: