2018. szeptember 21.
Gyümölcsös sütik, Tea sütik, Kuglóf
Mákos-szilvás kuglóf
Itt az idő elővenni a sütőformát, amit valakitől kaptatok, vagy csak úgy megvettetek, hogy egyszer majd jó lesz! Ez a mákos-szilvás kuglóf ugyanis biztosan sokszor fog elkészülni benne:)
Bevallom, hogy egyáltalán nem szeretem a mákot, így ennek a sütinek a sorsát elfogulatlan és őszinte tesztelőkre bíztam. A fehércsokival nyakon öntött puha, fűszeres tészta a kis szilvakockákkal mindenkit meggyőzött, így most már nyugodt szívvel ajánlom a soha nem használt sütőformák kipróbálására is ezt a receptet;)
Hozzávalók
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 nagyobb méretű tojás
- 12,5 dkg liszt
- 5 dkg darált mák
- 3 g sütőpor
- csipet só
- fél tk. őrölt fahéj
- fél tk. őrölt gyömbér
- 10 dkg szilva
Bevonathoz:
- 10 dkg fehércsoki
- 2 ek. étolaj
vaj és liszt a forma előkészítéséhez
Elkészítés
- A vajat simára keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat.
- A lisztet elkeverjük a darált mákkal, a fűszerekkel, a sütőporral és egy csipet a sóval.
- Két részletben a vajas-cukros-tojásos masszába keverjük.
- A szilvákat kimagozzuk és felkockázzuk.
- Beleforgatjuk a masszába.
- A kuglóf formát először kikenjük vajjal, majd megszórjuk liszttel. Ezután belesimítjuk a masszát.
- 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.
- Sütés után várunk, hogy kicsit hűljön, majd kifordítjuk a formából.
- Ha már teljesen kihűlt, felkockázzuk a fehér csokit és az étolajjal, folyamatosan kevergetve, vízgőz fölött felolvasztjuk.
- Az olvadt csokival bevonjuk a kuglóf tetejét, megszórjuk kevés mákkal (ez akár el is hagyható) és megvárjuk, míg megdermed a csoki. (Pár percre érdemes hűtőbe tenni, így gyorsabban dermed majd)
Gerda
2021. szeptember 15. - 19:09Szia! Megkérdezhetem ez mekkora kuglóf formához volt jó mennyiség? Koszonom!
Vikki
2021. szeptember 15. - 20:07Szia,
a képeken látható egy klasszikus méretű, kb. 22 cm-es átmérőjű formával készült.