2013. október 31.


Sütés nélkül, Krémes sütik, Édesség - bonbon

Karamellás alma

Tudom, hogy a Halloween még mindig egy megosztó esemény, de azért képeket nézegetve mindig elcsábulok, hogy készítsek valami “ünnepit”. Most karamellbe mártott almák készültek, amik még abszolút beleférnek akár az őszi finomságok kategóriába is:)

Tavaly cukros almákat készítettem, amik még kevésbé fogbarátok, mint ez, a karamellás verzió. Ehhez a változathoz is először a hagyományos módszerrel készült, égetett cukros vajkaramellával próbálkoztam, de az első kísérlet eredménye be kell, hogy valljam, csúfos kudarcba fulladt: a karamell annak ellenére, hogy nagyon sűrű lett, lefolyt az almákról, ahelyett, hogy megkötött volna. Elkezdtem tehát kutakodni blogokon, ahol hasonlót láttam, ki hogyan készítette hozzá a bevonatot. Több helyen is láttam, hogy bolti karamellát ajánl hozzá felolvasztva, gondoltam kipróbálom, hátha… És ez lett végül a megoldás: egyszerű bolti vaj/tejkaramella felolvasztva! Tehát egy végtelenül egyszerű receptről van szó. Apró, savanykás almákat használjatok hozzá, mert elég tömény lesz, nagyjából ez az ideális adag belőle. A karamellt ezután még cukros aprított mogyoróba forgattam, hogy legyen rajta valami ropogós is. Ezt lehet helyettesíteni akár darabolt dióval, cornflakes-el, vagy mandulával is, ízlés kérdése.

Ezúton is köszönet a mini almákért Anitának;)

Karamellás alma

Hozzávalók

  • 6 db apró, savanykás alma
  • 20 dkg vajkaramella
  • 1 ek vaj
  • darált mogyoró, dió, mandula ízlés szerint
  • 6 db pálcika

Elkészítés

  1. Az almákat alaposan megmossuk, alul és felül eltávolítjuk a kaccsát és mindegyikbe nyomunk egy pálcikát.Az almák kaccsát eltávolítjuk
  2. A karamellákat apró darabkákra vágjuk és a vajjal együtt közepes lángon elkezdjük melegíteni.Felolvasztjuk a karamellákat
  3. Az almákat egyesével beleforgatjuk a felolvadt karamellbe. (gyorsan kell vele dolgozni, mert elkezd szilárdulni, és így már nem lesz szép a bevonat)Belemártjuk az almákat
  4. Ezután egyből beleforgatjuk az aprított mogyoróba, majd sütőpapírra állítjuk őket és megvárjuk, míg megdermednek.Aprított mogyoróba forgatjuk

És már fogyasztható is. 🙂

Karamellás alma

Karamellás alma