2012. december 16.
Kelt tészták, Kalács
Karácsonyi kalács
Ez egy igazi puha kalács, olyan, amiért szívesen megyünk be a pékségbe. Annyi különbséggel, hogy ez otthon készül és telis-tele van minden jóval: illatos fűszerekkel, kandírozott narancshéjjal és persze csokival. Az elkészítése pedig közel sem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik.
Ebbe a kalácsba tényleg minden bele került, ami szerintem egy karácsonyi sütemény elengedhetetlen kelléke: fahéj, gyömbér, kardamom, illatos narancshéj és egy kevés csoki. Ezt a formázást már nagyon régóta ki akartam próbálni, de eddig valahogy mindig elmaradt a kalács sütés. Viszont most úgy gondoltam, karácsonyra pont jó lenne egy ilyen pihe-puha finomság. Szerintem reggelire is tökéletes választás, mert másnap is puha marad, vagy akár egy pohár forrócsokival is kiváló uzsonna lehet belőle. Próbáljátok ki, isteni illat lesz a konyhában sütés közben:)
Hozzávalók
Tészta:
- 0,7 dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- 22 dkg liszt
- 3 dkg porcukor
- csipet só
- fél savanykás alma
- 2 dkg margarin
- 1 tojás
Töltelék:
- 5 dkg sütésálló csoki
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 1 tk. őrölt gyömbér
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. őrölt kardamom
- 1 tk. porcukor
Elkészítés
- A tésztához az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
- Közben az almát megpucoljuk és lereszeljük, levét kinyomkodjuk, a margarint pedig felolvasztjuk.
- Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a maradék cukorral, a reszelt almával, a tojással, az olvasztott margarinnal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a robotgép dagasztó karjával addig dagasztjuk, míg el nem válik teljesen a tál oldalától.
- Ezután meleg helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 40 perc)
- A töltelékhez a fűszereket a porcukorral összekeverjük, a csokit pedig apró kockákra vágjuk.
- Miután a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk.
- Rászitáljuk először a fűszeres porcukros keveréket, megszórjuk a csokidarabkákkal, a narancshéjjal (ebből egy keveset félreteszünk díszítésnek) és szorosan feltekerjük.
- A kész tekercset átemeljük egy sütőpapírral és félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egyben maradjon.
- Ezután a felső, egyben maradt végét alulról áthúzzuk, így az egész kifordul, a szétvágott fele lesz kifelé.
- A két tészta darabot szorosan összetekerjük egymással, majd koszorút formázunk belőle, a végét pedig alá nyomkodjuk, hogy sütés közben ne jöjjön szét.
- A tetejét megszórjuk a félretett narancshéjjal és kb. 30 percet hagyjuk kelni.
- 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsül.
Ha kihűlt szeletelhetjük:)
ritacica
2012. december 18. - 17:00Hát, ez is gyönyörűséges!!! Meg kell sütni, nincs mese 🙂
Vikki
2012. december 19. - 15:57Köszönöm!:) És nagyon finom is, mindenképp süsd meg!:)
ritacica
2013. október 23. - 12:26Jelentem elkészült és gyönyörű, ráadásul finom is! :))
Köszönöm szépen, tényleg nagyon egyszerű, de annál mutatósabb recept.
Nmlss
2019. május 12. - 14:44Szia!
Nem tudom,mi lehetett a baj,de nekem mefg jo adag lisztet hozza kellett gyurnom.Az almat kifacsartad?
Annyira ragacsos lett a recept szerint,h.azzal nem lehetett banni..
Nmlss
2019. május 12. - 14:44Szia!
Nem tudom,mi lehetett a baj,de nekem meg jo adag lisztet hozza kellett gyurnom.Az almat kifacsartad?
Annyira ragacsos lett a recept szerint,h.azzal nem lehetett banni..
Vikki
2019. május 12. - 15:13Szia,
igen, az almát mindenképp nyomkodd ki reszelés után. Fajtától is függ, mennyi leve van, ezért érdemes a felesleget kinyomkodni belőle, mielőtt a tésztához adod. Ez sajnos valóban lehetett az oka annak, hogy nagyon lágy lett. Kiegészítettem a leírást, köszönöm, hogy jelezted!