2015. szeptember 11.
Kelt tészták, Sós sütik, Pogácsa
Kapros túrós pogácsa
A borongós őszi idő ellen nincs is jobb, mint egy langyos, puha kelt tészta! Most egy sós változat készült, friss kaporral és túróval. Hibátlan páros:)
Bevallom, elég macerás a sok hajtogatás és kelesztés miatt, csak hétvégi programnak ajánlom, de 1) tényleg megéri, 2) ha úgyis esik az eső kinn, nincs is jobb hely a meleg konyhánál!:) A túró nem a tésztába, hanem a tészta közé kerül krémként, így a hajtogatás folyamán minden rétegben megbújik egy kis kaporral fűszerezve. Igazi leveles pogácsa lesz, kicsit még a nyarat idéző ízekkel:)
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 1 dl tej
- 1,5 tk só a tésztába
- 1 tojássárgája
- 1 ek. tejföl
- 5 dkg vaj
Túrós krém:
- 5 dkg margarin a túróhoz
- 15 dkg túró
- 1 kis csokor friss kapor
- 1 tk. só
Kenéshez:
- 1 egész tojás a kenéshez sütés előtt
- 2 ek tej a kenéshez sütés után
Elkészítés
- A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű vajat, a tojássárgáját.
- Ruganyos tésztagombóccá dagasztjuk, majd meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- A túrót alaposan áttörjük, és a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott kaporleveleket.
- Lisztezett felületen kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk a megkelt tésztát. Egy kanál segítségével szépen elsimítjuk rajta a kapros túrókrémet. Megszórjuk a sóval.
- A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
- Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
- Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
- Pihentetés után kinyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
- Ismét 20 perc pihentetés, majd nyújtás, és hajtogatás következik. (egyre több helyen kibuggyan már a túró, de semmi pánik, lisztezzétek, ha nagyon ragad:)
- Az utolsó pihentetés után kb. kétujjnyi vastagra nyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép, magas tornyok lesznek.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással. Kb. 20 percet még kelesztjük.
- Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon, pirosra sütjük őket.
- Ha kivettük a sütőből, azonnal lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.
rita
2015. október 2. - 11:58Nem volt otthon friss kaprom, sem hagyományos élesztőm. A hideg lakásban alig akart megkelni.
És még így is nagyon finom lett! 🙂
Köszönöm szépen a receptet!
Vikki
2015. október 2. - 14:35Örülök, hogy az íze így sem okozott csalódást! 😀 Én azt szoktam egyébként ilyenkor csinálni, hogy a sütőt bemelegítem a legalacsonyabb fokozatra, míg dagasztom a tésztát, lekapcsolom és nyitott ajtóval berakom a letakart tésztát. Ahogy kezd kihűlni a sütő, akkor rá is csukom az ajtót. Remekül megkel benne! 😉
rita
2015. október 10. - 21:02Én is így próbáltam, de mégsem működött 🙂