2012. március 12.


Tea sütik, Keksz

Kakaós alfajores

Az alfajores eredetét tekintve argentin keksz, ami ugyanúgy megtalálható az összes spanyol anyanyelvű országban, mindenhol kicsit más változatban. Egyben megegyezik mind: dulce de leche (cukrozott sűrített tejből készült karamell) a töltelékük.

A dulce de leche-vel először Spanyolországban találkoztam és egyből nagy rajongója lettem. Igazi sűrű karamell:) Ott minden boltban kapható, többféle kiszerelésben és mivel nálunk nincs sehol (vagy legalábbis én még nem bukkantam rá a lelőhelyre, de aki igen, az légyszi írja meg) ezért itthon készítettem el. Sajnos elég időigényes, 2 óra kell neki a sütőben. Az eredeti receptek sima, linzerszerű tésztát írnak ehhez a sütihez, én viszont azért nem különösebben lelkesedek, ezért kakaósan készítettem inkább és ezt töltöttem meg. A kakaó kicsit ellensúlyozza is a karamell édességét, szerintem így sokkal finomabb lett.

Hozzávalók

Tészta:

 • 2 dkg holland kakaó
 • 13 dkg liszt
 • 6 dkg cukor
 • 5 dkg kukorica keményítő
 • csipet só
 • 2 tojás sárgája
 • 12 dkg vaj

Dulce de leche:

 • 2 tubus cukrozott sűrített tej

kókuszreszelék a kekszek oldalára

Elkészítés

 1. Először elkészítjük a dulce de leche-t: a sűrített tejet egy tűzálló kerámia edénybe, vagy jénai tálba nyomjuk, majd a tálat beleállítjuk egy hasonló méretű tepsibe és megtöltjük annyi vízzel a tepsit, hogy addig érjen, mint a sűrített tej.
 2. Lefedjük alufóliával az egészet és 220 fokra előmelegített sütőben 2 órán át “főzzük”, közben fél óránként kivesszük és átkeverjük.
 3. Mikor lejárt az idő, egy sűrű, barna masszát kapunk:Dulce de leche
 4. Megvárjuk míg kihűl, és betesszük utána a hűtőbe, így könnyebb lesz megkenni a kekszeket.
 5. Addig elkészítjük a kekszeket: a lisztet, a keményítőt, a kakaót, a cukrot és a sót egy nagy tálban összekeverjük.
 6. Hozzáadjuk a vajat és a tojás sárgákat és összegyúrjuk.
 7. Két részletben egy sütőpapír és egy folpack közt kinyújtjuk (így nem ragad oda sehova) és tetszés szerinti szaggatóval kiszaggatjuk. (én virág alakút választottam, és minden másodiknak a közepét kiszúrtam-elhagyható)Készül a kakaós alfajores
 8. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket és 190 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
 9. Megvárjuk míg teljesen kihűlnek és kb. 1 kk.  karamellel összeragasztjuk őket:Készül a kakaós alfajores
 10. Ezután kókuszreszelékbe forgatjuk az oldalukat. (érdemes rögtön a töltés után beleforgatni, hogy ne folyjon ki a karamell)Kókuszreszelékbe forgatjuk a megtöltött kekszeket
 11. Ezután én még a kis lyukakba is tettem egy kevés karamellt. És el is készült:)

Érdemes hűvös helyen tárolni, hogy a karamell ne folyjon ki a kekszekből.