2012. március 12.
Tea sütik, Keksz
Kakaós alfajores
Az alfajores eredetét tekintve argentin keksz, ami ugyanúgy megtalálható az összes spanyol anyanyelvű országban, mindenhol kicsit más változatban. Egyben megegyezik mind: dulce de leche (cukrozott sűrített tejből készült karamell) a töltelékük.
A dulce de leche-vel először Spanyolországban találkoztam és egyből nagy rajongója lettem. Igazi sűrű karamell:) Ott minden boltban kapható, többféle kiszerelésben és mivel nálunk nincs sehol (vagy legalábbis én még nem bukkantam rá a lelőhelyre, de aki igen, az légyszi írja meg) ezért itthon készítettem el. Sajnos elég időigényes, 2 óra kell neki a sütőben. Az eredeti receptek sima, linzerszerű tésztát írnak ehhez a sütihez, én viszont azért nem különösebben lelkesedek, ezért kakaósan készítettem inkább és ezt töltöttem meg. A kakaó kicsit ellensúlyozza is a karamell édességét, szerintem így sokkal finomabb lett.
Hozzávalók
Tészta:
- 2 dkg holland kakaó
- 13 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 5 dkg kukorica keményítő
- csipet só
- 2 tojás sárgája
- 12 dkg vaj
Dulce de leche:
- 2 tubus cukrozott sűrített tej
kókuszreszelék a kekszek oldalára
Elkészítés
- Először elkészítjük a dulce de leche-t: a sűrített tejet egy tűzálló kerámia edénybe, vagy jénai tálba nyomjuk, majd a tálat beleállítjuk egy hasonló méretű tepsibe és megtöltjük annyi vízzel a tepsit, hogy addig érjen, mint a sűrített tej.
- Lefedjük alufóliával az egészet és 220 fokra előmelegített sütőben 2 órán át “főzzük”, közben fél óránként kivesszük és átkeverjük.
- Mikor lejárt az idő, egy sűrű, barna masszát kapunk:
- Megvárjuk míg kihűl, és betesszük utána a hűtőbe, így könnyebb lesz megkenni a kekszeket.
- Addig elkészítjük a kekszeket: a lisztet, a keményítőt, a kakaót, a cukrot és a sót egy nagy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a vajat és a tojás sárgákat és összegyúrjuk.
- Két részletben egy sütőpapír és egy folpack közt kinyújtjuk (így nem ragad oda sehova) és tetszés szerinti szaggatóval kiszaggatjuk. (én virág alakút választottam, és minden másodiknak a közepét kiszúrtam-elhagyható)
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket és 190 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
- Megvárjuk míg teljesen kihűlnek és kb. 1 kk. karamellel összeragasztjuk őket:
- Ezután kókuszreszelékbe forgatjuk az oldalukat. (érdemes rögtön a töltés után beleforgatni, hogy ne folyjon ki a karamell)
- Ezután én még a kis lyukakba is tettem egy kevés karamellt. És el is készült:)
Érdemes hűvös helyen tárolni, hogy a karamell ne folyjon ki a kekszekből.
ritacica
2012. december 10. - 17:18Viki, nagyon tetszik ez a keksz, de biztosan nem állnék neki a tölteléknek. Sima karamellel nem lehet valahogyan megoldani?
Vikki
2012. december 11. - 20:29Hát igen, nekem is ez a bajom vele… imádom azt a karamellt, de valahogy nekem sincs türelmem 2 órát sütögetni… és egyenlőre nem találtam sehol készet. A sima karamellel szerintem az lenne a baj, hogy kifolyna belőle. Egyenlőre még nem jöttem rá sajna, mivel lehetne helyettesíteni:(
ritacica
2012. december 11. - 21:11Hát ez szomorú… De sebaj, van itt annyi guszta süti, hogy alig győzök válogatni 🙂
nmlss
2012. december 28. - 23:42Kedves Viki,
Megcsináltam a kekszet is, karamellt is (bár külön-külön.. 🙂 ).
A karamell isteni, megéri azt a két órát, és egyáltalán nem bonyolult, szerintem ez ne tartson vissza senkit sem. Sima linzerbe (nem kakaós, de diós) töltöttem (igazat adok neked, kissé édes lett, legközelebb a te kakaós tésztáddal csinálom 🙂 ).
Most pedig elkészítettem a kakaós linzertésztát is, és áfonyalekvárral tötöttem. Meglátjuk, miylen lesz, még puhul.. 🙂 A tésztáról már most tudom, hogy nagyon-nagyon finom, mintha valamilyen dióféle lenne a liszt helyett benne (pedig nem), de irtó törékeny és porózus. Nem tudom, hogy mit kellett volna máshogy csinálnom, azt azért javasolhatom, hogy ne túl vékonyra szaggasa, aki elkészíti, mert az ilyen darabokhoz elég csak hozzáérinteni egy ujjad, és omlik össze, mint egy löszfal.. 🙂 (Nekem legalábbis…) Ha van valami jó ötleted, hogy mi lehet a gond, szívesen fogadom.. 🙂
Köszi előre is a választ, és a so-sok finom sütireceptet!! 🙂
Vikki
2012. december 29. - 20:32Igen, most látom, hogy valóban elfelejtettem beleírni, de az enyémek is legalább fél centi vastagok voltak egyenként, szóval nem kell egész vékonyra nyújtani, mert megnőni igazából nem fognak sütés közben. A kukorica keményítőtől van ilyen “érdekes” állaga, azért nem hasonlít teljesen egy hagyományos linzertésztához, ez kicsit szárazabb.