2016. május 6.
Krémes sütik, Torta
Gluténmentes túrótorta eper raguval
Sok-sok friss túró, citromhéj és eper. Pontosan ennyi kell a legfinomabb túrótortához, semmi több. Ez a gluténmentes változata, hogy senki se maradjon ki a jóból:)
Ez a torta egy korábban már megosztott túrós sütirecept alapján készült, kicsit megreformálva. Nekem nagyon nagy kedvencem, mert imádom az állagát, a hagyományos túrós rétes töltelékére emlékeztet, viszont negyed annyi idő alatt elkészül: csak a hozzávalókat kell simára keverni, és mehet is a sütőbe! Az íze és az állaga ugyanolyan remek maradt búzaliszt nélkül is, ezért is osztom meg a gluténmentes verziót is.
Hozzávalók
Torta:
- 50 dkg túró
- 7 dkg margarin
- 3 ek. kukorica dara
- 1 ek. rizsliszt
- 5 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor (12 g)
- 2 tojás
- csipet só
- fél kk. szódabikarbóna
- fél kk. sütőpor
- fél citrom reszelt héja
Tetejére:
- fél pohár tejföl
- fél ek. rizsliszt
- fél cs. vaníliás cukor
Porcukor a szóráshoz
Eper ragu:
- 25 dkg eper
- 2-3 ek. cukor ízlés szerint
- fél ek. kukorica keményítő
Elkészítés
- A citrom héját nagyon alaposan megmossuk és lereszeljük.
- A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, egy másik tálban pedig simára keverjük a tetejére kerülő tejfölt a rizs liszttel és a vaníliás cukorral.
- A sütőformát margarinnal kikenjük, aljára pedig sütőpapírt teszünk.
- A túrós masszát az előkészített sütőformába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és ráöntjük a tejfölt.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már szép piros a teteje.
- Megvárjuk, míg langyosra hűl.
- Az eper raguhoz az epret apró kockákra vágjuk.
- A cukorral és a keményítővel lábasba tesszük és alacsony hőfokon elkezdjük főzni.
- Amikor besűrűsödött az eper által engedett lé, félreesszük (ha nagyon sűrű lenne, kevés vizet adjunk hozzá.)
- A tortát az epres raguval tálaljuk.