2017. szeptember 1.
Krémes sütik, Torta
Gluténmentes szedres csokitorta
Édes revans az első őszi napoknak: lágy csokis brownie, zamatos szederkrémmel és friss bogyókkal, hogy könnyebb legyen búcsút inteni a nyárnak. A jó hír, hogy most már nem fogtok gondolkodni rajta, hogy bekapcsoljátok-e a sütőt:)
Vége a forró napoknak, így már semmi akadálya, hogy elkészítsétek ezt a nagyszerű brownie alapú tortát. Gluténmentes zabpelyhet használtam hozzá, amit most már nagyobb szupermarketekben is be lehet szerezni, nem csak bio boltokban, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják majd. A brownie állagát ez a “mentes” hozzávaló kicsit sem befolyásolja, istenien csokis és belül ragacsos verzió, amihez tökéletes a kissé fanyar, szedres, lágy mascarponekrém.
Hozzávalók
(18 cm-es tortához)
Brownie:
- 10 dkg étcsoki
- 7,5 dkg vaj
- 0,5 ek. kakaó
- 2 tojás
- 9 dkg porcukor
- fél csomag vaníliás cukor
- 8 dkg gluténmentes zabpehely
- pár szem szeder
Krém:
- 10 dkg szeder
- 5 dkg cukor
- 1 csapott tk. keményítő
- mascarpone
szeder és mentalevelek a díszítéshez
Elkészítés
- A brownie alaphoz a csokit a vajjal gőz fölött felolvasztjuk.
- Hozzáadjuk először a kakaót, majd a porcukrot és a vaníliás cukrot.
- Egyenként belekeverjük a tojásokat is.
- A zabpelyhet apróra daráljuk, majd beleforgatjuk a csokis masszába.
- Sütőpapírral bélelt formába simítjuk és pár szem szedret is teszünk bele.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35 perc alatt megsütjük.
- Rácsra tesszük és megvárjuk, míg kihűl.
- A krémhez a szedret a cukorral feltesszük főni.
- A keményítőt kevés vízzel simára keverjük, félrehúzzuk a cukros szedret és belekeverjük.
- Visszatesszük a tűzre, és sűrűre főzzük.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd kikeverjük a mascarponéval.
- A kihűlt brownie tetejére simítjuk és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt friss szeder szemekkel és mentalevelekkel díszítjük.
Bia
2017. szeptember 2. - 17:49Kedves Vikki!
Mennyi mascarpone szükséges a krémhez? A hozzávalók között nem találom 🙂
Köszi!
Vikki
2017. szeptember 3. - 12:39Szia Bia!
Azért nem adtam meg pontos mennyiséget, mert azt hiszem ízlés kérdése, ki mennyire intenzíven szereti az édes ízt a szeder miatt. 20-25 dkg körüli mennyiséget javaslok hozzá.
Bia
2017. szeptember 3. - 18:46Köszi!