2015. december 24.


Krémes sütik, Torta

Gluténmentes fehércsokis-kókuszos torta

Meglehet, hogy ez a torta Nálatok már csak jövő karácsonykor kerül a menüsorra: ez az én idei karácsonyi tortám, viszont szerettem volna megosztani, még ha így utolsó pillanatban is. Sütikben gazdag, Békés, Boldog Karácsonyt mindenkinek!:)

A havas táj képe  ihlette ezt a hófehér tortát, ami ízében leginkább a jól ismert fehércsokis-kókuszos bonbonra hasonlít: a piskóta egy búzaliszt felhasználása nélkül készült dacquoise piskóta kókuszreszelékkel, a piskótalapok közé pedig egy lágy, fehércsokis mascarpone krém került. A díszítésen ízlés szerint variálhatunk, nekem most ez a minimalista, “naked cake” (“pucér torta”) stílus jutott eszembe. Tökéletes választás lehet, ha lesz ételallergiás vendégünk is.

Gluténmentes fehércsokis-kókuszos torta

Hozzávalók:

Daquoise:

  • 12,5 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 dkg rizsliszt
  • 3 tojás fehérje
  • csipet só

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg fehér csoki
  • 2 dl hideg tejszín
  • 1 csomag habfixáló

Díszítéshez:

  • kókuszreszelék
  • friss vagy fagyasztott vörösáfonya
  • pár rozmaring levél

Elkészítés

  1. A kókuszreszeléket aprítógépben finomabbra aprítjuk.Kókuszreszelék a dacquoise piskótához
  2. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjékből egy csipet sóval lágy habot keverünk.Lágy hab a dacquoise-hoz
  3. Hozzáadjuk a cukrot, majd kemény habbá verjük.Tojásfehérje hab a dacquoise piskótához
  4. Óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket és a rizslisztet is.A cukros tojásfehérhez hozzáadjuk a kókuszt
  5. Sütőpapír hátoldalán 3 darab, egyenként 18 cm átmérőjű kört rajzolunk.
  6. A masszát habzsákba töltjük és csiga vonalban kitöltjük a körlapokat. (ha szükséges, utólag elsimítjuk a tetejét, hogy mindenhol összeérjen)A masszát a körpalra nyomjuk
  7. 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsülnek. (ha nagyon elkezdene barnulni, fedjük le egy másik sütőpapírral)Irány a sütő
  8. A sütési idő lejártával nyissuk ki a sütő ajtót és így hagyjuk hűlni. Ha már csak kézmeleg, óvatosan húzzuk le a sütőpapírt a lapok hátuljáról.
  9. A krémhez a fehércsokit apróra vágjuk, és gőz fölött felolvasztjuk. Vigyázat! Nagyon könnyen megéghet, ha már csak pár apróbb darabka maradt, vegyük félre a gőzről és így kevergessük, míg el nem olvadnak ezek is. Megvárjuk, míg vissza hűl.Olvasztott fehércsoki
  10. A hideg tejszínt először lágy habbá verjük, majd hozzáadjuk a habfixálót és így kemény habbá verjük.
  11. A szobahőmérsékletű csokihoz adjuk a mascarponét és habosra keverjük.Fehércsoki & mascarpone
  12. Óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is.Beleforgatjuk a tejszínt
  13. A kihűlt lapok széleit körbevágjuk, hogy egyenletes legyen körben.
  14. Összeállítjuk a tortát: a lapokat egymás mellé tesszük, a krémet 3 részre osztjuk , majd elsimítjuk rajtuk,, hogy a széléig kiérjen mindenhol. Egy kevés krémet hagyunk a szélére is.A lapokat megkenjük krémmel
  15. A megkent lapokat óvatosan egymásra helyezzük.A megkent lapokat egymásra helyezzük
  16. A torta oldalát vékonyan körbe kenjük a félretett krémmel.
  17. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém, de jobb, ha egy éjszakát hűtjük.
  18. A torta tetejét kókuszreszelékkel és vörösáfonyával, valamint pár rozmaring levéllel díszítjük.

Gluténmentes fehércsokis-kókuszos torta

Gluténmentes fehércsokis-kókuszos torta

Gluténmentes fehércsokis-kókuszos torta