2015. december 24.
Krémes sütik, Torta
Gluténmentes fehércsokis-kókuszos torta
Meglehet, hogy ez a torta Nálatok már csak jövő karácsonykor kerül a menüsorra: ez az én idei karácsonyi tortám, viszont szerettem volna megosztani, még ha így utolsó pillanatban is. Sütikben gazdag, Békés, Boldog Karácsonyt mindenkinek!:)
A havas táj képe ihlette ezt a hófehér tortát, ami ízében leginkább a jól ismert fehércsokis-kókuszos bonbonra hasonlít: a piskóta egy búzaliszt felhasználása nélkül készült dacquoise piskóta kókuszreszelékkel, a piskótalapok közé pedig egy lágy, fehércsokis mascarpone krém került. A díszítésen ízlés szerint variálhatunk, nekem most ez a minimalista, “naked cake” (“pucér torta”) stílus jutott eszembe. Tökéletes választás lehet, ha lesz ételallergiás vendégünk is.
Hozzávalók:
Daquoise:
- 12,5 dkg kókuszreszelék
- 15 dkg cukor
- 1,5 dkg rizsliszt
- 3 tojás fehérje
- csipet só
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg fehér csoki
- 2 dl hideg tejszín
- 1 csomag habfixáló
Díszítéshez:
- kókuszreszelék
- friss vagy fagyasztott vörösáfonya
- pár rozmaring levél
Elkészítés
- A kókuszreszeléket aprítógépben finomabbra aprítjuk.
- A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjékből egy csipet sóval lágy habot keverünk.
- Hozzáadjuk a cukrot, majd kemény habbá verjük.
- Óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket és a rizslisztet is.
- Sütőpapír hátoldalán 3 darab, egyenként 18 cm átmérőjű kört rajzolunk.
- A masszát habzsákba töltjük és csiga vonalban kitöltjük a körlapokat. (ha szükséges, utólag elsimítjuk a tetejét, hogy mindenhol összeérjen)
- 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsülnek. (ha nagyon elkezdene barnulni, fedjük le egy másik sütőpapírral)
- A sütési idő lejártával nyissuk ki a sütő ajtót és így hagyjuk hűlni. Ha már csak kézmeleg, óvatosan húzzuk le a sütőpapírt a lapok hátuljáról.
- A krémhez a fehércsokit apróra vágjuk, és gőz fölött felolvasztjuk. Vigyázat! Nagyon könnyen megéghet, ha már csak pár apróbb darabka maradt, vegyük félre a gőzről és így kevergessük, míg el nem olvadnak ezek is. Megvárjuk, míg vissza hűl.
- A hideg tejszínt először lágy habbá verjük, majd hozzáadjuk a habfixálót és így kemény habbá verjük.
- A szobahőmérsékletű csokihoz adjuk a mascarponét és habosra keverjük.
- Óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is.
- A kihűlt lapok széleit körbevágjuk, hogy egyenletes legyen körben.
- Összeállítjuk a tortát: a lapokat egymás mellé tesszük, a krémet 3 részre osztjuk , majd elsimítjuk rajtuk,, hogy a széléig kiérjen mindenhol. Egy kevés krémet hagyunk a szélére is.
- A megkent lapokat óvatosan egymásra helyezzük.
- A torta oldalát vékonyan körbe kenjük a félretett krémmel.
- Legalább 4 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém, de jobb, ha egy éjszakát hűtjük.
- A torta tetejét kókuszreszelékkel és vörösáfonyával, valamint pár rozmaring levéllel díszítjük.
Molnár Nóra
2016. december 6. - 13:09Kedves Vikki,
először is meg szeretném írni (már régóta tervezem:)), hogy nagyon-nagyon szeretem az oldaladat és a receptjeidet. Rengeteget kipróbáltam már közülük, és mindig fantasztikusan sikerültek. Remélem, hogy a jövőben is sok újat megosztasz velünk:)
A tortával kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mi a jelentősége a habzsákos kinyomásnak? Gondoltam, hogy csak egyben megsütném az egészet, és úgy felszeletelném. Ez változtatna az ízélményen?
Köszönöm,
Nóra
Vikki
2016. december 9. - 22:53Szia Nóra,
köszönöm, örülök, hogy ennyi sikerélményt okozott már 🙂
A habzsákot illetően: én azért csináltam azzal mert így egyenletesebb lesz a felszíne és a vastagsága, természetesen ha egy spatulával/késsel simítod el a lapon, semmit nem ront majd rajta.
Judit
2018. szeptember 21. - 23:10Kedves Vikki!
Nekem nagyon lapos lett a tortaalap 🙁 Szerinted mit ronthattam el? A rizslisztből tényleg ennyire pici mennyiség kell? A hab is kisebb nekem mint a Te fotódon :-/ Gondoltam lefotózom, de inkább meggondoltam magam 😀 Ízre biztosan isteni lesz, mert kóstoltam közben! 🙂
Köszi előre is!
Vikki
2018. szeptember 22. - 08:08Szia Judit,
igen, ez alapvetően igaz minden daquoise piskótára, hogy sajnos sütés közben nem lesz sokkal magasabb, mint mikor beteszed sülni. Ennél a mennyiségnél a 18 cm-es átmérővel kb. ujjnyi vastag lett nálam egy lap. Annyit tudsz még csinálni, ha magasabb tortát szeretnél, hogy dupla adag tészta alapot csinálsz és így vagy több lapot készítesz, vagy ugyanennyit, csak vastagabbra csinálod. (természetesen krémből is majd többet készíts, hogy legyen mivel betölteni).