2012. január 18.


Gyümölcsös sütik, Pite

Gesztenyés pite meggyel

Szeretem a rumos gesztenyemasszát, ezért is gondolkodtam rajta, hogy hogyan lehetne felhasználni sütihez úgy, hogy az állaga (nagyjából) ugyanaz maradjon. Így született meg végül ez a pite.

A pite hozzávalói valójában bármikor beszerezhetők, de mégis számomra ez olyan őszi-téli jellegű desszert. Főleg mert kicsit emlékeztet a gesztenyés bejglire is.

Hozzávalók

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 3 dkg zsír
  • 2 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás

Töltelék:

  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 1 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • rum (aroma)
  • meggybefőtt ízlés szerint

Tetejére:

  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.
  3. Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
  4. A töltelékhez a gesztenyemasszát a többi hozzávalóval (a meggy kivételével) robotgéppel összedolgozzuk. (ízlés szerint adhatunk hozzá rumot még.)
  5. A pihentetés után a tésztát kettéosztjuk, az egyik gombócot két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy a piteforma szélét is ki tudjuk bélelni vele.
  6. A felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a tésztát a piteformába belenyomkodjuk, majd a másik folpack-ot is eltávolítjuk.
  7. Rákanalazzuk a gesztenyés masszát, elsimítjuk, és megszórjuk a lecsepegtetett meggyel.
  8. A másik tésztagombóccal ugyanígy járunk el, mielőtt azonban átfordítanánk, néhány helyen szaggatóval kiszúrjuk, vagy megszurkáljuk villával. A tészták széleit összenyomkodjuk, tetejét megkenjük felvert tojással.Gesztenyés pite meggyel dekoráció
  9. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Érdemes megvárni, míg teljesen kihűlt, mert sokkal könnyebb lesz szeletelni a töltelék miatt.