2014. november 7.
Krémes sütik, Muffin - cupcake
Gesztenyés muffin meggyel
Kezeket fel, ki szereti a hagyományos, rumos gesztenyepürét? Nekik van egy jó hírem: ez a muffin az, ami ugyanazt az ízélményt nyújtja, csak éppen piskótás formában.
A másik kedvencem pedig a “gesztieszti” névre hallgató, túrórudi formájú, csokival bevont gesztenyerúd, aminek van egy meggylekvárral töltött változata. Ez adta végül ennek a sütinek az ötletét. A gesztenyés muffin eredeti receptjét Stahl Judit egyik szakácskönyvében találtam régebben, ami tökéletes alapnak bizonyult. Ebbe kerültek a magozott meggy szemek, a tetejére pedig vékony csoki csíkok. Az íze szerintem teljesen olyan, mintha gesztenyepürét majszolnánk:)
Hozzávalók
- 10 dkg étcsoki
- 5 dkg liszt
- 1 kk. sütőpor
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 2 ek. rum
- 5 dkg cukor
- 25 dkg gesztenyepüré
- 10 dkg magozott meggy
- 5 dkg étcsokoládé a díszítéshez
Elkészítés
- Az étcsokit apró kockákra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk. Félretesszük hűlni. (a csokiolvasztós edényre még szükség lesz!)
- A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
- A puha vajat a kihűlt étcsokival simára keverjük.
- Hozzáadjuk a rumot, a cukrot és a tojássárgákat és simára keverjük.
- A gesztenyemasszát a csokis-vajas masszába tördeljük és belekeverjük.
- Óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérje habot is.
- Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és csomómentesre keverjük.
- A meggyet lecsepegtetjük és a tésztába forgatjuk.
- Muffinpapírral kibélelt sütőformába adagoljuk, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsül.
- Amikor kihűlt, a maradék 5 dkg csokit gőz fölött felolvasztjuk és egy nejlonzacskóba kanalazzuk. A végére apró lyukat vágunk és a muffinok tetejét kidíszítjük vele. Megvárjuk, míg megdermed.
Zizu
2014. november 11. - 17:57A tegnapi nap folyamán találtam rá erre az új receptedre, és még aznap meg is sütöttem!
Isteni finom lett, de komolyan, nem túlzás!!!
Igaz nekem nem lettek ilyen szép magasak, mert valószínűleg több tésztát kellett volna tennem a kapszlikba, de majd következőleg, mert biztos elkészítem még.
Köszi!!!
Niki
2014. november 13. - 00:34Köszi szépen ezt a sütit is, megint jót sütöttem 🙂 isteni illat lett tőle, hmmm!
Békési Marianna
2021. december 22. - 18:06Sziasztok!
Nekem a tésztába kellett tennem kb 1-1.5 dl tejet. Anélkül szinte gyúrható volt a tészta. Remélem, így is jó lesz… Most sül 😀
Vikki
2021. december 22. - 20:07Szia,
igen, ezt a gesztenyemassza is befolyásolja, van amelyik vizesebb és van ami jóval szárazabb. A tejjel való kipótlás teljesen jó megoldás ilyenkor!