

2019. október 28.
Tea sütik, Kocka süti
Frankensüti
Félelmetesen gyermekbarát sütemény halloween-ra: cukor, tojás, tej és mesterséges színezék mentes, így a túlzott fogyasztása sem okoz álmatlan éjszakát! ?
Mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend már itthon is az édesség gyűjtés Halloween-kor, nem árt, ha kerül valami cukorsokkot hátráltató finomság is a gyűjteménybe. Ezek a Frankenstein sütik csak természetes hozzávalókat tartalmaznak, nincs se cukor, se zöld ételfesték, csak a titkos X hozzávaló, amit sosem találnak ki… Csak a dekoráció tartalmaz hozzáadott cukrot, amit ha nagyon szigorúak vagyunk, szintén cserélhetünk cukormentes változatra.
Indulhat az ijesztgetés! ? ? ? ?
Hozzávalók
(8 darabhoz)
- 5 dkg friss spenótlevél
- 10 dkg méz
- 6 dkg alma püré
- 2,5 dl növényi tej (pl. mandula, vagy kókusz)
- 1 ek. almaecet
- 2,5 dkg kókuszzsír
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg liszt
- csipet só
- 3/4 tk. sütőpor
- 3/4 tk. szódabikarbóna
Díszítéshez:
- 10 dkg étcsoki
- fél ek. étolaj
- fehér fondant
Elkészítés
- A spenótleveleket megmossuk, majd a mézzel, az almaecettel és az alma pürével pürésítjük.
- Hozzáadjuk a tejet és az egészet újra átturmixoljuk.
- A kókuszzsírt felolvasztjuk és elkeverjük a spenótos keverékben.
- Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és egy csipet sót.
- Két részletben a spenótos keverékhez adjuk és az egészet simára keverjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe (20×25 cm) simítjuk, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.
- Ha sütés közben elkezd barnulni a teteje, fedjük le alufóliával, így biztosan megőrzi a zöld színt kívül is.
- Rácsra tesszük és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- A csokit apró kockára vágjuk és az étolajjal gőz fölött felolvasztjuk.
- Nyomózsákba töltjük és egy sütőpapírra 8 pár csokipöttyöt készítünk és betesszük a mélyhűtőbe dermedni, ez lesz a “csavar” oldalt a fejen.
- Ezután 8 egyforma darabra vágjuk a kihűlt sütit és megrajzoljuk a mini Frankensteinek száját és haját.
- A fehér fondantból apró szemeket készítünk és a sütire helyezzük. A szemekre is 1-1 apró csokipöttyöt nyomunk szemgolyónak.
- A megdermedt csoki “csavarokat” egy-egy csepp csokival a süti jobb és bal oldalára ragasztjuk, kb. a száj vonala alatt.