2020. december 22.
Krémes sütik, Torta
Fahéjas mandula torta
Az ünnep torta nélkül nem az igazi… Ahogy a karácsony sem, fahéjas sütik nélkül! Ezzel a tortával mindkét kívánságot teljesítheted egyszerre! ✨🍰
Ráadásul gluténmentes is, így minden vendég nyugodtan fogyaszthatja, főleg, ha laktózmentes termékekkel készíted a krémet is.
Ez a torta megjelenésében nagyon hasonlít az Eszterházy tortára, azonban teljesen más ízvilágot képvisel, sokkal inkább olyan, mintha a klasszikus fahéjas csillagok rejtőznének benne a lágy vanília krém között.
(Hasonlóan finom) Sütikben gazdag ünnepeket mindenkinek! 😊🎄🎁✨
Hozzávalók
Mandulás lap:
- 8 tojás fehérje
- 20 dkg cukor
- 20 dkg darált mandula
- 1 ek. őrölt fahéj
Krém:
- 5 dl tej
- 12,5 dkg cukor
- 7 dkg keményítő
- 15 dkg vaj
- bourbon vanília
- 15 dkg puha vaj
- 10 dkg mascarpone
Bevonat:
- 2 dl hideg tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag habfixáló
Díszítéshez:
- egész fahéj
- mandula
- mézeskalács
Elkészítés
- A lapokhoz a fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.
- A darált mandulát elkeverjük a fahéjjal.
- Óvatosan a tojásfehérjébe forgatjuk.
- A sütőpapírra felrajzolunk 5 darab 20 cm átmérőjű kört, egy papírra akár kettőt is.
- A masszát 5 részre osztjuk és elsimítjük a sütőpapíron rajzolt körökben.
- A lapokat 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt kiszárítjuk.
- Amikor teljesen kihűltek a lapok, eltávolítjuk óvatosan a sütőpapírt az aljukról.
- A krémhez a keményítőt 1 dl tejjel simára keverjük.
- A többi tejet a cukorral és a vaníliával elkezdjük melegíteni.
- Ha már gyöngyözik, félre húzzuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a keményítős keveréket.
- Visszatesszük a tűzhelyre és pár perc alatt, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
- Folpackra öntjük, becsomagoljuk és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
- Amikor kihűlt, robotgéppel teljesen simára keverjük.
- Darabonként hozzákeverjük a puha vajat.
- Ha már teljesen homogén a krémünk, hozzákeverjük a mascarponét is.
- Összeállítjuk a tortát: a lapokra egyenként nagyjából 120 g krémet halmozunk, amit elsimítunk.
- A krémmel megkent lapokat óvatosan egymásra helyezzük.
- Sütőpapír csíkokkal körbe tekerjük, majd legalább 5 órára hűtőbe tesszük.
- A bevonáshoz a tejszínt érdemes csak a tálalás előtt felkenni: a hideg tejszínből a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk és az oldalaknál kezdve bevonjuk a krémmel. Nem kell teljesen elsimítani, hogy kicsit habcsók szerű formája legyen.
- Díszíthetjük egész fahéjjal, mandulával és mézeskalács morzsával, tetszés szerint.