2020. december 22.


Krémes sütik, Torta

Fahéjas mandula torta

Az ünnep torta nélkül nem az igazi… Ahogy a karácsony sem, fahéjas sütik nélkül! Ezzel a tortával mindkét kívánságot teljesítheted egyszerre! ✨🍰

Ráadásul gluténmentes is, így minden vendég nyugodtan fogyaszthatja, főleg, ha laktózmentes termékekkel készíted a krémet is.

Ez a torta megjelenésében nagyon hasonlít az Eszterházy tortára, azonban teljesen más ízvilágot képvisel, sokkal inkább olyan, mintha a klasszikus fahéjas csillagok rejtőznének benne a lágy vanília krém között.

(Hasonlóan finom) Sütikben gazdag ünnepeket mindenkinek! 😊🎄🎁✨

Hozzávalók

Mandulás lap:

  • 8 tojás fehérje
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg darált mandula
  • 1 ek. őrölt fahéj

Krém:

  • 5 dl tej
  • 12,5 dkg cukor
  • 7 dkg keményítő
  • 15 dkg vaj
  • bourbon vanília
  • 15 dkg puha vaj
  • 10 dkg mascarpone

Bevonat:

  • 2 dl hideg tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló

Díszítéshez:

  • egész fahéj
  • mandula
  • mézeskalács

Elkészítés

  1. A lapokhoz a fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.Tojásfehérje a mandulás fahéjtorta lapokhoz
  2. A darált mandulát elkeverjük a fahéjjal.Fahéjas mandula torta készítése
  3. Óvatosan a tojásfehérjébe forgatjuk.Fahéjas mandula torta készítése
  4. A sütőpapírra felrajzolunk 5 darab 20 cm átmérőjű kört, egy papírra akár kettőt is.
  5. A masszát 5 részre osztjuk és elsimítjük a sütőpapíron rajzolt körökben.Fahéjas mandula torta készítéseFahéjas mandula torta készítése
  6. A lapokat 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt kiszárítjuk.
  7. Amikor teljesen kihűltek a lapok, eltávolítjuk óvatosan a sütőpapírt az aljukról.
  8. A krémhez a keményítőt 1 dl tejjel simára keverjük.
  9. A többi tejet a cukorral és a vaníliával elkezdjük melegíteni.Fahéjas mandula torta készítése
  10. Ha már gyöngyözik, félre húzzuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a keményítős keveréket.
  11. Visszatesszük a tűzhelyre és pár perc alatt, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
  12. Folpackra öntjük, becsomagoljuk és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.Vanília krém készítése
  13. Amikor kihűlt, robotgéppel teljesen simára keverjük.Vanília krém készítése
  14. Darabonként hozzákeverjük a puha vajat.
  15. Ha már teljesen homogén a krémünk, hozzákeverjük a mascarponét is.
  16. Összeállítjuk a tortát: a lapokra egyenként nagyjából 120 g krémet halmozunk, amit elsimítunk.
  17. A krémmel megkent lapokat óvatosan egymásra helyezzük.Fahéjas mandulatorta készítése
  18. Sütőpapír csíkokkal körbe tekerjük, majd legalább 5 órára hűtőbe tesszük.Fahéjas mandulatorta készítése
  19. A bevonáshoz a tejszínt érdemes csak a tálalás előtt felkenni: a hideg tejszínből a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk és az oldalaknál kezdve bevonjuk a krémmel. Nem kell teljesen elsimítani, hogy kicsit habcsók szerű formája legyen.
  20. Díszíthetjük egész fahéjjal, mandulával és mézeskalács morzsával, tetszés szerint.

Fahéjas mandula torta