2012. április 5.
Krémes sütik
Epres-túrós piskótatekercs nyuszikkal
Egyszerű, de nagyszerű édesség húsvéti kiadásban. Mi mással lehetne díszíteni, mint nyuszikkal:) Kell hozzá némi kézügyesség, de nem kivitelezhetetlen.
A piskóták ilyen fajta dekorálását az egyik kedvenc blogomon láttam, és egyből az jutott eszembe, hogy ezt húsvétra kipróbálom nyuszi mintákkal:) A minta sütés közben belesül a piskótába, így még a szállítást is tökéletes állapotban túléli. Tölteléknek egy nagyon finom (zselatin mentes) krémes túrókrémet készítettem, és epret tettem mellé.
Hozzávalók
Díszítő krém:
- 1 tojás fehérje
- 3 dkg cukor
- 3 dkg margarin
- 3 dkg liszt
- 1 dkg holland kakaó
- zöld ételfesték (elhagyható)
Piskóta:
- 4 tojás
- 12 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- fél kk. sütőpor
- csipet só
Túrókrém:
- 25 dkg túró
- 1,5 dl hideg tejszín
- 12,5 dkg mascarpone
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg cukor
- 20 dkg eper, apró kockákra vágva
Elkészítés
- A tejszínt betesszük a hűtőbe, hogy hideg legyen, mert majd így tudunk belőle habot verni.
- A nyuszikat a sütőpapír egyik oldalára előrajzoljuk.
- Először elkészítjük a díszítő krémet: a margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét és a lisztet és az egészet simára keverjük.
- Ha akarunk zöld füvet (elhagyható) akkor félreteszünk kb. 1 evőkanálnyit a masszából, ehhez hozzákeverjük a zöld ételfestéket, a többihez pedig a kakaót.
- Habzsákba/nejlon zacskóba töltjük a krémet és a sütőpapír másik oldalán átrajzoljuk vele a korábban előrajzolt nyuszikat.
- Negyed órára berakjuk a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Addig elkészítjük a piskótát: A tojásokat a cukorral robotgéppel addig verjük, míg egészen halvány sárga lesz. (2-3 perc)
- Hozzáadjuk a lisztet a sütőport és a sót és óvatosan beleforgatjuk.
- A kidíszített sütőpapírt elővesszük a hűtőből, sütőlapra tesszük és egyenletesen, óvatosan ráöntjük a piskóta tésztát (úgy hogy utána már ne nagyon kelljen szétkenni, mindenhol fedje be a mintát).
- 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. (fontos, hogy jól megsüljön, mert különben lejön a minta a papírral együtt)
- Mikor kivesszük, porcukorral megszórt felületre borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, majd átfordítjuk egy nedves konyharuhára úgy, hogy a mintás fele legyen alul a konyharuhán.
- A konyharuhával együtt még melegen feltekerjük és így hagyjuk, hogy hűljön egy kicsit.
- Mikor már csak langyos, széttekerjük és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Addig elkészítjük a túrós krémet: a mascarpone-t a cukorral és a vaníliás cukorral robotgéppel kikeverjük, majd hozzáadjuk a túrót.
- A hideg tejszínből habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába.
- A kihűlt piskóta széleit levágjuk, hogy mindenhol egyenes legyen és megkenjük a túrós krémmel majd ráhalmozzuk a kockákra vágott epret.
- Óvatosan feltekerjük, átemeljük egy tálcára és legalább 4 órára hűtőbe tesszük.