2012. június 25.
Gyümölcsös sütik
Epres-rebarbarás-cseresznyés crumble
Az összes kedvenc gyümölcsömet beletettem egy hőálló tálkába, megszórtam morzsával betettem a sütőbe és kész is volt a ropogós tetejű, belül sűrű, gyümölcsös morzsasüti!:)
Még jó, hogy egyszerre van a szezonjuk, és mindből volt még egy kicsi itthon! Természetesen ízlés szerint lehet variálni a tölteléket, ez benne a legszebb, de így együtt ez a három különösen jó. Tényleg minimális időráfordítást igényel (kb. a leghosszabb időt a gyümölcsök megtisztítása veszi el), és nagyon-nagyon finom! Készítettem hozzá vaníliás mártást is, így együtt tökéletes nyári desszert lett!
Hozzávalók
Morzsa:
- 7 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 7dkg cukor
- 5 dkg zabpehely
- 1 ek. szeletelt mandula
- csipet őrölt kardamom
- fél citrom reszelt héja
Töltelék:
- eper
- rebarbara
- cseresznye ízlés szerinti arányban és mennyiségben
- 2 ek. cukor
- 1 púpos ek. keményítő
- fél citrom reszelt héja
Vanília mártás:
- 3 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 3 ek. cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- VAGY: 10g vaníliás pudingpor és 2 dl tej
Elkészítés
- A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk/meghámozzuk/kicsumázzuk és felkockázzuk.
- Egy nagyobb tálban összekeverjük őket a cukorral és a keményítővel és a reszelt citromhéjjal.
- A morzsa összes hozzávalóját aprítógépbe tesszük és az egészet pár másodperc alatt így összemorzsásítjuk.
- Ilyen lesz:
- A gyümölcsöket ezután hőálló kerámia formákba kanalazzuk (bögre is megteszi, lényeg, hogy hőálló legyen) és alufóliával bélelt sütőlapra tesszük (azért kell alá, mert folyni fog a leve sütés közben)
- Egyenlően elosztjuk a tetejükön a morzsát és mehet is a sütőbe.
- 200 fokon 25-30 perc alatt szép aranybarnára és ropogósra sül a teteje.
- Addig elkészítjük a vaníliás mártást: a tejet langyosítsuk meg, a tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, majd folyamatos keverés mellett öntsük rá a meleg tejet.
- Töltsük vissza az egészet egy lábasba és közepes lángon sűrítsük be pár perc alatt. (nem kell nagyon sűrűnek lennie, mert kicsapódhat a tojás!)
- Egyszerűsített változat: a 10g pudingporból a leírás szerint, ízlés szerinti mennyiségű cukorral és 2 dl tejjel híg mártást főzünk.
- Megvárjuk, míg a morzsasütik langyosra hűlnek és ekkor tálaljuk a vanília mártással.