2015. május 15.
Tea sütik, Felfújt
Epres felfújt
Légiesen könnyű, epres finomság a sütőből, amit nagyjából negyed órába telik elkészíteni. Jól hangzik, ugye?:)
Mint már több receptnél is említettem, a szép felfújtnak egy titka van: a forró sütő. Az ízével bárhogy variálhatunk ezután, a végeredmény jó eséllyel megfelelő lesz:) Sütőből kivéve gyakran lelapul egy kicsit, de semmi pánik, az állaga megfelelő marad. Én most epret tettem bele, amitől nagyon szép rózsaszín színe lett, és nagyon jól passzol a kicsit krémes, piskótás belsőhöz.
Hozzávalók
- 3 egész egész tojás
- 2 tojásfehérje
- kb. 15-20 dkg eper (=0,5 dl püré)
- 15 dkg cukor
- fél csomag (Bourbon) vaníliás cukor
- 4 evőkanál finomliszt
- 2 dl tej
Porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A sárgákat egy kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukorot, valamint a lisztet és több részletben a tejet, miközben folyamatosan kevergetjük, hogy sima maradjon.
- A már csomómentes tojásos keveréket alacsony lángon elkezdjük melegíteni, és sűrűre főzzük. Félrevesszük hűlni.
- Az epret megmossuk, majd botmixerrel pépesítjük. Nagyjából 0,5 dl-re lesz szükség.
- Ha a főzött krém egészen langyosra hűlt, hozzákeverjük az eperpürét.
- A tojásfehérjékből kemény habot verünk.
- A habot pár mozdulattal, nagyon óvatosan a szobahőmérsékletű krémbe forgatjuk.
- Az így kapott masszát óvatosan kerámiatálkákba kanalazzuk. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 20 perc alatt megsülnek.
ancsur
2015. június 8. - 12:26hűűű, de jól néz ki…csinálnom kéne még a napokban, mert már nem lesz eper 🙁 majd akkor teszek bele eperdzsemet 🙂 ti főztetek?