2012. június 10.
Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem
Eper-rebarbara lekvár
Kaptam egy nagy szatyornyi rebarbarát, így hát nem is volt kérdéses, hogy itt az ideje a lekvárkészítésnek. Ez az epres-rebarbarás változat volt a legnépszerűbb, el is fogyott mind, ezért idén már dupla adag készült.
Annyit változtattam rajta tavaly óta, hogy idén fele-fele arányban került a lekvárba a rebarbara és az eper, így a rebarbara jobban dominál, mint a tavalyiban, ahol jóval több volt az eper. Most dzsemfix került a gyümölcsökhöz a befőzőcukor helyett, mert így jóval kevesebb cukor is elég volt bele. Idén sikerült megúszni komolyabb égési sérülés nélkül az egészet:)
Hozzávalók
- 650 g eper (megtisztított súly)
- 600 g rebarbara (megtisztított súly)
- 1 csomag dzsemfix (3:1)
- 1 kk. citromsav
- 350 g cukor
Elkészítés
- Ez epret megmossuk, kicsumázzuk, kisebb darabokra vágjuk.
- A rebarbarát “meghámozzuk”, majd kb. ujjnyi vastagra daraboljuk.
- Kb. egy maréknyi kockázott epret félreteszünk, a többit a rebarbarával együtt aprítóval/ botmixerrel kissé összeturmixoljuk (annyira, hogy azért maradjanak benne gyümölcsdarabok) és egy nagy lábasba tesszük.
- Hozzáadjuk a befőzőcukrot, a kockázott epret és a citromsavat, és nagy lángon felforraljuk.
- Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük, ezalatt besűrűsödik.
- Ha kész, eltávolítjuk róla a habot és forró vízzel átöblített, száraz üvegekbe kanalazzuk, majd miután lezártuk, 5 percre a tetejükre fordítjuk őket.
És el is készültek a lekvárok!:)
Kate
2012. június 10. - 19:06jupiiiiii!!! 1 üveg rendelve 🙂
Vikki
2012. június 12. - 20:55meglesz, meglesz:)