2012. június 10.


Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem

Eper-rebarbara lekvár

Kaptam egy nagy szatyornyi rebarbarát, így hát nem is volt kérdéses, hogy itt az ideje a lekvárkészítésnek. Ez az epres-rebarbarás változat volt a legnépszerűbb, el is fogyott mind, ezért idén már dupla adag készült.

Annyit változtattam rajta tavaly óta, hogy idén fele-fele arányban került a lekvárba a rebarbara és az eper, így a rebarbara jobban dominál, mint a tavalyiban, ahol jóval több volt az eper. Most dzsemfix került a gyümölcsökhöz a befőzőcukor helyett, mert így jóval kevesebb cukor is elég volt bele. Idén sikerült megúszni komolyabb égési sérülés nélkül az egészet:)

eper&rebarbara

Hozzávalók

  • 650 g eper (megtisztított súly)
  • 600 g rebarbara (megtisztított súly)
  • 1 csomag dzsemfix (3:1)
  • 1 kk. citromsav
  • 350 g cukor

Elkészítés

  1. Ez epret megmossuk, kicsumázzuk, kisebb darabokra vágjuk.
  2. A rebarbarát “meghámozzuk”, majd kb. ujjnyi vastagra daraboljuk.
  3. Kb. egy maréknyi kockázott epret félreteszünk, a többit a rebarbarával együtt aprítóval/ botmixerrel kissé összeturmixoljuk (annyira, hogy azért maradjanak benne gyümölcsdarabok) és egy nagy lábasba tesszük.Rebarbara&eper
  4. Hozzáadjuk a befőzőcukrot, a kockázott epret és a citromsavat, és nagy lángon felforraljuk.Főzés előtt...
  5. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük, ezalatt besűrűsödik....főzés után
  6. Ha kész, eltávolítjuk róla a habot és forró vízzel átöblített, száraz üvegekbe kanalazzuk, majd miután lezártuk, 5 percre a tetejükre fordítjuk őket.

És el is készültek a lekvárok!:)

Az idei dizájn:)